När Viveca och jag åkte till Vietnam och Kambodja över jul och nyår så gjorde vi något som var så galet att vi inte vågade erkänna det för någon innan vi åkte. Vi bokade flygbiljetter med ryska flygbolaget Aeroflot!

Vi var halvsent ute med att boka och det var många andra som ville åka över jul och nyår. Priserna hade redan gått upp kraftigt sen vi först kollade och det var riktigt dåliga flygtider vi hittade. Typ två mellanlandningar innan Bangkok och man fick då antingen sova över på en av dem eller vänta i tio timmar i München och sen åtta timmar i Doha. Sen plötsligt dök det upp billiga flygbiljetter till Saigon med bara en mellanlandning på tre timmar. Kruxet var att mellanlandningen var i Moskva och flygbolaget var Aeroflot…. Efter att ha funderat några dagar och googlat på vad andra skrev om Aeroflot under de senare åren så valde vi att slå till.

Airbus 330 från Saigon till Moskva

Som sagt vågade vi inte berätta för någon vad vi hade gjort och när någon frågade var vi skulle mellanlanda på väg till Vietnam (ja, det var faktiskt flera som ställde den frågan. Ointressant fråga kan man tycka, det är ju inte så att det spelar någon roll var man mellanlandar, man brukar ju bara vara på flygplatsen i alla fall) så svarade jag alltid lite vagt Jag kommer inte ihåg, jag flyger ju så mycket så just nu minns jag inte. Vid ett tillfälle var det då någon som ville hjälpa mig att minnas efter mitt otydliga svar och klämde ur sig saker som Var det Finnair kanske? Kan det vara i Helsingfors du ska mellanlanda? Och jag svarade Just det, så var det. Och en annan gång var det någon som hjälpte till och sa Det är nog i Doha, där mellanlandar många bolag på väg till Asien och jag svarade igen Ja, det tror jag faktiskt att det var. Doha var det nog… 

Jag ville ju absolut inte avslöja att det var i Moskva jag skulle mellanlanda, då hade ju den smarta fattat att jag skulle flyga med Aeroflot.

Öppning av ett ostron på Pho Quoc Pearl Farm i Vietnam för turisterna …..

… som alldeles helt oväntat faktiskt innehöll en pärla

Och vad vill jag säga med detta inlägget då? Jo nämligen att det är absolut inget fel på att flyga med Aeroflot. Aeroflot faktiskt ett flygbolag jag rekommenderar.

Standard
Planet från Stockholm till Moskva tar två timmar och det är ett ganska trist plan av typen lågprisbolag. Men den airbus 330-maskinen som tog oss från Moskva till Saigon var det inga fel på. Bildbevis finns ovan.

Underhållning
Bra underhållning om bord; nya filmer med engelsk tal. Bra filmer och stort utbud. Jag såg bla James Gandolfinis sista film (med Noomi Rapace), och när jag var på bio i går såg jag trailer för den med coming soon till svenska biografer. Sen fanns det självklart spel, radio etc., men jag testade inte detta.

Service
Flygvärdinnorna var artiga och pratade engelska. Inga sura och tvära endast rysktalande personer. 

Medresenärer
Det var ganska många skandinaver med på sträckan Moskva till Saigon, vi hörde också britter och nederländare. Dock är självklart majoriteten ryssar. Men vi observerade inga vodka-drickande exemplar av arten på några av planen vi åkte, alla vi såg var hyggligt nyktra och lågmälda.

Maten
Maten var faktiskt ganska god. Det fanns två varmrätter att välja på och en matsedel som angav ingredienser och kalorier i varje rätt. Nytt for mig var också små klisterlappar att sätta på stolen som antingen berättade väck mig för maten eller inte väck mig för maten. Gillar! 

Jag glömmer aldrig den gången jag sov över maten på väg till Indien och när jag vaknade fick veta att resterande mat hade delats ut till hungriga karlar som inte blev mätta på en portion. 

Sätesreservation och benplats
Benplatsen var helt ok, på samma nivå som SAS, Lufthansa, KLM, Air France etc, som jag tidigare har flugit till Asien eller USA med. Jag försökte googla för att hitta benplats i cm, men lyckades inte hitta kombinationen Aeroflot och Airbus 330.

Vi bokade via flygresor.se (alltid!), och inte direkta hos Aeroflot, men så fort man har gjort bokningen går det att logga in sig hos aeroflot.ru och välja säte. Vissa platser med extra benutrymme kostar extra men inte alla.

Kostnad
När vi bokade var Aeroflot cirka 2500 kronor billigare än andra bolag samma dag till samma ort. Billigare biljetter med bra standard är en bra kombination.

Mellanlandning
Aeroflot har givetvis sina mellanlandningar i Moskva, flygplatsen vi landade på var Sheremetyevo flygplats som är Moskvas största. Sheremetyevo är en trevlig flygplats med bra tax-free, många restauranger och fik och gratis wifi. 

De flesta plan till Asien går också ungefär samtidigt från Moskva, och är schemalagda så att bytestiden i Moskva är ca tre timmar. Inte för kort så att minsta försening gör att man missar planet vidare och inte så länge att man storknar efter halva väntetiden.

Och om man skulle vilja besöka Moskva så går det att lägga in en längre mellanlandning också. Från flygplatsen till stan går det snabbtåg varje halvtimme.

Vietnamesiskt fruktstånd

Long Beach på ön Phu Quoc

Long Beach en sen kväll

En av alla trottoar-restauranger på Phu Quoc
Enligt min nyvunna åsikt är det absolut inget fel på att flyga Aeroflot, det är tvärt emot något jag rekommenderar! Nu när jag har insett det positiva med att flyga Aeroflot så har helt nya möjligheter för flera Asien-semestrar öppnats. När det är så billigt så kan man ju flyga till Asien stup i kvarten. Typ. Och jag har ju nyligen upptäckt detta med lågprisbolag inom Eurpoaockså. När ska jag få tid att jobba och att vara hemma???????

Är det någon annan som har testat Aeroflot? I hemlighet eller helt öppet….

2 KOMMENTARER

  1. Godt å høre at du har positive erfaringer med Aeroflot! Har enda ikke flydd med dem selv, dels på grunn av ryktet deres, og dels fordi jeg stort sett finner andre billige alternativer også. Men når man skal til Asia er jo Moskva en utrolig kjekk by å mellomlande i siden det stort sett ikke blir noe omvei!

  2. Grattis till att resan blev bra! Jag har flugit till Asien med Aeroflot två gånger och är npg tveksam till att göra om det. Båda gångerna var det taskiga plan från Moskva och med trista säten, ingen underhållning och mat som tog slut. Dessutom medpassagerare som aldrig fått gått ombord om det varit inom EU.
    Helt klart överförfriskade och värre blev det. Hade önskat mig en fallskärm…
    Men planens kvalité vaierar ju och kanske har de byttt ut en del av sin flotta.
    Jag hade hellre tagit 8 timmar i Doha och gjort en ökentur. (Har landat i Doha vid ett par tillfällen och en toppenfin flygplats med hotell över dagen om man så vill och till bra pris).
    I övrigt har jag hittat billiga biljetter med Quatar och Finnair till Asien och alltid haft trevliga resor och inga långa stopp.
    Med Aeroflot måste man nog ha tur och det hade du ju, helt klart.
    Fint att du var nöjd med din resa. Tyvörr var jag inte det, på långa vägar. Men ibland har man otur och det helt oavsett flygbolag.
    Härliga bilder från Vietnam som verkligen piggar upp.

Comments are closed.