Har du tänkt dig att fira nyår utomlands i år? Då finns det flera städer att välja mellan, allt beroende på vad du är ute efter. Festande i Edinburgh eller klassisk musik i Wien? Fyrverkerier i London eller mer stillsam värdighet och romantik i Paris? Här tipsar vi om de sex hetaste nyårsstäderna 2015, fem stycken europeiska och en amerikansk som alla har det gemensamt att de vet hur man firar in det nya året.

Ett bra sätt att hitta en billig resa med nya priser varje dag är att besöka webbsidan flygresor.se.

Edinburgh
En resa till Edinburgh under nyårsfirandet är något man absolut bör uppleva minst en gång i livet. Dock finns det en viktig regel för dig som firar nyår i Edinburgh: du är i Skottland, inte England. En och annan skotte tar illa upp om du säger att det är trevligt i ”England” eller att ”engelsmännen” är trevliga. Kommer du bara ihåg det så upptäcker du snabbt att Edinburgh är en mycket trevlig stad, liksom de skottar som bor där. Edinburgh kanske inte har samma glans vad gäller nyårsfirande som London, men är minst lika roligt. Fackeltåg, fyrverkerier och festande tillsammans med hundratusentals glada skottar är en riktig upplevelse! För att då inte tala om när hela staden (känns det som) tillsammans sjunger ”Auld Lang Syne”.

Från Edinburgh-resan i juni 2015


London
Men även söder om gränsen vet man hur man firar nyår. När Big Ben räknar ner det gamla året så är stämningen magisk! Fyrverkeriet som följer är alltid magnifikt och verkar bara bli bättre för varje år som går. Feststämningen är på topp och liksom i Edinburgh följs tolvslaget av allsång med ”Auld Lang Syne”. Det enorma antalet människor som samlas för att fira nyårsafton har dock blivit lite av ett problem, och för de allra bästa platserna måste man numera köpa en biljett för £10. Men för er som vill festa, ha kul och fira in det nya året krävs dock inga biljetter och Londonborna vet verkligen hur man festar, därför är en resa till London vara en otrolig upplevelse för de unga vuxna.

Från London-resan i mars i år


Berlin
London må ha Big Ben och Themsen, men Berlin går inte av för hackor heller. Faktum är att sedan murens fall har Berlin gått om London och Paris som nyårsstaden nummer ett i Europa och antalet firande på Brandenburger Tor uppgår till et antal miljoner – mer än i Paris och London tillsammans! Musik, festande, spektakulära shower och så givetvis ett överdådigt fyrverkeri. Allt detta med nyårsfirande från hela världen med ett festande som pågår ända till morgonkvisten. Murens fall signalerade det definitiva slutet för öststatskommunismen och början på en ny era för Berlin, så det är definitivt rätt stad att hälsa framtiden och det nya året välkommen i.

Paris
Frankrike är världens populäraste turistland och det med god marginal. Paris är en underbar stad att besöka året runt och nyår är inget undantag. Men till skillnad från London och Berlin så är det långt mindre extremt, utan officiellt fyrverkeri. Den som vill festa och fira tillsammans med tusentals andra gör det på Champs-Élysées. Paris styrka vad gäller nyårsfirande är dock att det är lite lugnare och passar så perfekt för den som vill fira in det nya året på ett lite mer ”värdigt” sätt, även om den som vill kan festa av hjärtats lust.

Från Paris sommaren 2012


Wien
Wien är en stad med klass och det gäller inte minst nyårsfirandet. Vi är också många som tillbringat nyårsdagen i Wien utan att besöka staden, tack vare den klassiska Nyårskonserten på TV. Wienklassicism är ett begrepp inom musikvärlden och syftar på namn som Mozart, Haydn och Beethoven och det är också i mångt och mycket musiken som är står i centrum för nyårsfirandet i staden. Givetvis anordnas också ett stort fyrverkeri, och givetvis finns det mycket annat att göra också – festa och prova mat i de olika matstånd som står uppställda runt staden till exempel. Höjdpunkten kommer dock dagen efter, på nyårsdagen, då man får möjlighet att uppleva Nyårskonserten på plats.

New York
Så tar vi oss över Atlanten till USA och en resa till New York. Staden kan ståta med ett nyårsfirande som inte står någon europeisk efter och att ringa in det nya året på Times Square är en obeskrivlig upplevelse. Traditionella ”Ball Drop”, när en boll släpps ner på en stång och hundratusentals människor samtidigt räknar ner sekunderna tills det nya året börjar är mäktig, och det påföljande glittrande konfettiregnet gör det omöjligt att inte komma i rätt stämning. Givetvis bjuder också New York på fyrverkerier, musik och festande. Nyårsfirande i New York gör ingen besviken.

Från julfirande i New York 2013. Dekorationerna finns gissningsvis kvar också över nyårshelgen!

Inlägget är skrivet i samarbete med flygresor.se.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.