Veckans slösurf resulterade i att jag hittade tillbaka ett repotage jag läste i DN för ca ett år sen och som jag inte har lyckats glömma.

I sydvästra Australien finns fyra sorters jätteträd av arten eucalyptus som bara finns just där; karri som kan bli upp till 90 meter höga, tingle som kan mäta upp till 24 meter kring stammens nedersta del och kan bli upp till 400 år, tuart som är extremt sällsynta samt jarrah. Området kallas Valley of the Giants.

Glouchester Tree, nära Manji­mup, är ett 72 meter högt karriträd och man kan via 153 armeringsjärn som sitter i en spiral i trädstammen klättra upp till en plattform. Mao absolut inget för den höjdrädda. Jag har googlat ganska mycket för att se om det finns något skyddsnät eller annat, på vissa bilder ser det ut så och på andra inte. Jag hittade i alla fall inget skrivet om skyddsnät, men på trädets hemsida (!) står det att läsa under FAQ att ingen människa har dött av att klättra i trädet, men två personer har fått hjärtatack efter att ha gjort det. Enligt Wikiperdia är det bara 20% av de som påbörjar klättringen som tar sig hela vägen upp till plattformen, de flesta fegar ut och vänder.

Jag är osäker om jag själv hade vågat; jag har en höjdskräck som inte är helt obefintlig, men i bland kan jag vänja mig vid höjder och det gör man kanske när man klattrar upp. Mardrömmen måste vara att ta sig upp och sen få panik; man måste nämligen klättra ner för samma armeringsjärn som man tog sig upp för. Dock vet jag att Maxime hade vågat och eftersom det fungerar så på denna att blogg att hon är framför kameran och jag bakom så hade det inte varit något problem.


Googlad bild. Klicka in på DN:s repotage för flera bilder

För den som inte vågar klättra upp i Gloechester Tree så kan man i alla fall få en möjlighet att ta sig upp i tringle-trädtopparna 40 meter över marken i Tree Top Walk nära orten Denmark. Bron är en 400 meter lång stålkonstrultion som tydligen är ganska ostadig. Ser läckert ut! och inte helt olikt Skywalk på Langkawi.


Googlad bild. Klicka in på DN:s repotage för flera bilder

Varken Maxime eller jag har varit i Australien, kanske vi helt enkelt måste boka en resa dit och ta oss upp bland trädtopparna.