Under 2015 har jag besökt två av värdens mest kända paradis-destinationer; nämligen Maldiverna och Seychellerna. Vad är likheterna? Vad är skillnaderna? Och vilket paradis blev min favorit?
 
Geografi och invånare
Båda destinationerna ligger mitt i Indiska havet; Seychellerna till hör Afrika medan Maldiverna tillhör Asien. Seychellerna ligger precis söder om ekvator och Maldiverna precis norr om ekvator och distansen mellan ögrupperna är cirka 200 mil. Seychellerna består av 115 öar där endast ett få tal är bebodda och den största ön är Mahé där 90% av landets 90 000 invånare bor. Maldiverna består av nästan 1200 öar där 200 öar är bebodda av landets 300 000 invånare medan 80 öar är vikta åt turism och resorter.
 
På Seychellerna är de vanligaste öarna att besöka Mahé, Praslin och La Digue och alla öarna är stora; bil eller cykel är ett must för att förflytta sig till alla stränder man önskar besöka. Maldivernas öar är mindre, t ex hade Ukulhas tre gator på längden och sju-åtta på korsande gator och det gick att gå överallt. Alla gator på Ukulhas och Thoddoo var utan asfalt och det fanns inga bilar på öarna.

Inflygningen till flygplatsen på Maldiverna. Svårslagen vy!
Inflygningen till flygplatsen på Maldiverna. Svårslagen vy!
Maxime på stranden Petit Anse på ön La Digue på Seychellerna
Maxime på stranden Petit Anse på ön La Digue på Seychellerna
Stränderna
På Seychellerna så besökte Maxime och jag öarna Praslin och La Digue. På Praslin ligger Anse Lazio som brukar listas som en av världens vackraste stränder och Anse Source d´Argent på La Digue som är värdens mest fotograferade strand. På Seychellerna så var den ena stranden vackrare än den andra och vi upplevde det riktiga paradiset varje dag. Det är stor skillnad på ebb och flod och några av stränderna försvinner helt eller delvis under vattnet redan vid 15-16 tiden.
 
På Maldiverna är öarna ofta väldigt små; Ukulhas var ungefär 200 meter gångar 600 meter. Stranden blir då inte så lång när man ligger och solar eftersom ön är rund och stranden på sidorna försvinner bakom en. Stränderna var inte heller så djupa på Ukulhas och Thoddoo, kanske bara tre meter från vattnet till vegetation. På Ukulhas var det väldigt bra ordnat med solsängar i grupper om tre till fyra stycket där vegetationen var borttagen, så det var absolut inga problem att hitta sin egen del av stranden.
 
Stor varning för myggor på stranden på Maldiverna! På både öarna jag besökte så var myggorna mycket aktiva dagtid på stranden. Det var att spreja sig med myggsprej som gällde, men tyvärr svettades den bort ganska fort. Kokosolja ska vara ett tips, men tyvärr gick inte detta att få tag på på de öar jag besökte. Maldiverna har ett generellt problem med att bli av med sina sopor och på de två stränderna jag besökte fanns det skräp på stranden som vattenflaskor och frigolit som drev i land.
 
Stranden Anse Source d´Argent på ön La Digue på Seychellerna
Stranden Anse Source d´Argent på ön La Digue på Seychellerna.

Världens mest fotograferade strand!

250 kronors buffé-lunch på stranden Grand Anse på ön La Digue på Seychellerna
250 kronors buffé-lunch på stranden Grand Anse på ön La Digue på Seychellerna

Kostander

Flygkostnaderna till båda destinationerna går att köpa för ca 6500 kronor tur och retur från Stockholm.
 
På Seychellerna kostade boendet ca 1200 kronor per natt, tre stjärnigt men väldigt fint och charmigt. På Maldiverna gick hotellen på ca 800-900 kronor per dag, också trestjärnigt men helt mediokra rum.
 
Även om man kan hitta billigt boende på Seychellerna så är levnadskostnaderna mycket höga. På ön Praslin var det omöjligt att hitta en rätt som kostade mindre än 200 kronor, också för lunch, så vi gjorde utan svårigheter av med 500 kronor per person på mat varje dag. En timmes färjeresa mellan öarna kostade 500 kronor per person. Utan att snåla och utan att lyxa till det överdrivet så gjorde Maxime och jag av med 16 000 kronor tillsammans under tio dagar för att leva. Genomsnitt per person per dag blev 800 kronor för mat, dricka, transport och utflykter. Boende och flygresa exkluderat.
 
På Maldiverna kostade en lunch eller middag mellan 80 och 100 kronor. Det går att åka lokala båtar, dhoni, mellan öarna, vilket för mig hade tagit fyra timmar till huvudstaden Male och kostat $6 eller så går det delade speedbåtar som tar en timme och kostar $60 till 70. På en vecka gjorde jag av med cirka 1200 kronor på lunch och middag på restaurang, vatten, frukt etc. och åkte tre speedbåtar för tillsammans 2000 kronor. Genomsnitt per person per dag blev 460 kronor för mat, dricka och transport, inga utflykter gjordes. Boende och flygresa exkluderat.
 
På Seychellerna är den lokala valutan seychellisk rupie. På Maldiverna är den lokala valutan ryfiaa men det går lika bra med amerikanska dollar.
 
Den lila ön St Pierre utanför ön Praslin på Seychellerna
Den lila ön St Pierre utanför ön Praslin på Seychellerna
Stranden Bikini Beach på ön Ukulhas på Maldiverna
Stranden Bikini Beach på ön Ukulhas på Maldiverna
Mat
Gemensamt för båda ögrupper är att ”allt” förutom fisk är importerat! Jag hörde på en av öarna på Maldiverna att det fanns höns och frågade om kycklingen jag precis hade beställt kom från ön. ”Nope”, svarde servitören, ”from another country”.  Jag tänkte kanske svaret skulle vara grannön när han började med nope, men så var det inte.
 
I ärlighetens namn så var den dyra maten på Seychellerna ofta inte särskilt god. Så här i eftertid minns jag att vi fick god mat vid på tre restauranger, i övrigt var det ganska smaklöst och tråkigt. Självklart mycket fisk, som både Maxime och jag gillar, men tråkigt tillagat.
 
På Maldiverna serverades det utvalda delar av övrig asiatisk mat. Det fanns fried rice och fried noodles, utvalda indiska rätter och, för mig viktigast, deviled chicken och deviled fish som jag bara tidigare har ätit på Sri Lanka och som jag älskade. (Jag har hört att det är en kinesiskt rätt, men jag har inte varit i Kina.)  Den maldiviska maten var smakfull och lagom kryddstärk och allt jag åt var gott.
I hamnen på ön Ukulhas på Maldiverna
I hamnen på ön Ukulhas på Maldiverna
Stranden Petit Anse på ön La Digue på Seychellerna
Stranden Petit Anse på ön La Digue på Seychellerna
Nöjesutbud
På Seychellerna fanns det på ön Praslin max tio restauranger i närheten av vårt hotell och då bodde vi på den mest turistifierade delen av ön. På ön La Digue var det också uppskattningsvis tio restauranger på hela ön. Shoppingen var begränsad till saronger, sololja, strandkläder etc., allt annat behövde man åka till huvudstaden Victoria på Mahé för att köpa.
 
På ön Ukulhas på Maldiverna fanns tre restauranger och inga butiker utöver minilivs på varje hörn. På Thoddoo fanns två öppna restauranger, en supermarknad samt några butiker som sålde barnkläder, smycken etc.
 
Det fanns inga barer eller nattklubbar på några av de öarna jag besökte på Seychellerna eller Maldiverna. Dock var det på Seychellerna möjligt att efter middagen gå till några av öns resorter och ta en efterrätt där och sitta och surfa på mobilen. Observera att de på Maldiverna är förbjudet med alkohol på alla lokala öar, det är bara på resortöarna det går att köpa alkohol. Det är också förbjudet att föra alkohol in i landet.
 
WIFI
På Seychellerna kostade det extra på hotellet för WIFI eller det fanns inte. Det enda sättet att koppla upp sig på Praslin och La Digue var på resorterna där vi lyckades få lösenordet som bara var för gästerna från någon servitör.
 
På Maldiverna fanns det gratis WIFI av helt ok kvalitet på både hotellen jag bodde på.
 
Stranden Anze Lazio på ön Praslin på Seychellerna
Stranden Anze Lazio på ön Praslin på Seychellerna
nationalparken Vallée del Mai på ön Praslin på Seychellerna
Den kvinnliga versionen av den dubbla kokosnöten som växer endast i
nationalparken Vallée del Mai på ön Praslin på Seychellerna
 
Språk
På både Seychellerna och Maldiverna pratar flertalet invånare mycket bra engelska! Det är sällar problem att göra sig förstådd. Detta beror självklart på att båda har varit brittiska kolonier.
 
På Seychellerna är det officiella språket kreol, vilket är nära besläktad med franska. På Maldiverna är officiella språket divehi som är nära besläktad med Konkani som pratas i Goa i Indien samt singalesiska som pratas på Sri Lanka.
Ön Thoddoo på Maldiverna
Ön Thoddoo på Maldiverna
Stranden Anze Lazio på ön Praslin på Seychellerna
Stranden Anze Lazio på ön Praslin på Seychellerna
 
Religion och samhälle
På Seychellerna tillhör 86% av befolkningen trosriktningen katoliker men precis som skandinaver är de ofta inte religiösa. Klädseln är vanliga västerländska kläder.
 
På Maldiverna är den gällande religionen islam och alla kvinnor bär slöja. Jag upplevde ingen segregation mellan män och kvinnor på de två öar jag besökte; på kvällarna spelade män och kvinnor kort tillsammans på torget, de spelade basketboll tillsammans där kvinnorna hoppade omkring i slöja, jag såg en man lämna barnen i skolan samt flera kvinnor med slöja röka! Av alla muslimska länder jag har besökt, huvudsakligen tidigare i Mellanöstern, så är absolut Maldiverna det som verkar ha bästa och mest moderna kvinnosyn.
 
På de lokala öarna på Maldiverna måste turisterna på offentliga platser ha minst t-shirt/linne och shorts/kjol på sig. Bara axlar går bra. De finns särskilda allokerade delar av stranden där turisterna kan bära badkläder; stränderna heter för tydlighetens skuld alltid Bikini Beach. Namnen gå även att se på Google Maps för de öar där lokal turism finns!
Ön Ukulhas på Maldiverna
Ön Ukulhas på Maldiverna
Ön Thoddoo på Maldiverna
Ön Thoddoo på Maldiverna
Gästfrihet
På både Seychellerna och Maldiverna är de lokala trevliga och tillmötesgående, jag såg inte en sur min något ställe. Dock var det något helt särskilt på mina två maldiviska öar Ukulhas och Thoddoo. Var och varannan av invånarna hejade på mig på gatan och log, servitören erbjöd sig att skjutsa mig hem från restaurangen på sin moppe om det regnade (jag var där under regntiden), stod jag i en korsning och funderade om jag skulle ta höger eller vänster så var det ofta någon som stannade och undrade om de kunde skjutsa mig någonstans. Jag har självklart varit i Thailand där alla är otroligt vänliga men jag vågar att påstå att de är ännu trevligare på de lokala öarna på Maldiverna.
 
Turism till lokala öar på Maldiverna blev tillåtet först 2009 och den första turisten kom till ön Ukulhas år 2012, på ön Thoddoo är turismen ännu yngre. Jag var som sagt där under regntiden, och skulle gissa att vi på Ukulhas var tillsammans ca tio turister och på Thoddoo ca 25 stycken. På Ukulhas fanns det sju hotell och mitt hotell hade tre rum; med andra ord gissningsvis en maxkapacitet för 50 samtida turister. Så vänligheten är nog en kombination av att turism fortfarande är ganska nytt och att det inte kommer så många samtida turister.
 
På utflykt till ön Curieuse på Seychellerna
På utflykt till ön Curieuse på Seychellerna
Stranden Anse Source d´Argent på ön La Digue på Seychellerna
Stranden Anse Source d´Argent på ön La Digue på Seychellerna
Utflykter och upplevelser
På Praslin på Seychellerna finns en nationalpark samt den närliggande ön Curieuse med jättesköldpaddor och det går också att göra en dagsutflykt till La Digue för att besöka stranden Anse Source d´Argent. Vi var på snorkelutflykt, men snorklingen var till vår stora besvikelse riktig dålig.
 
På Maldiverna är det huvudsakligen snorkel- eller dykutflykter som gäller, det är också möjligt att göra en dagsutflykt till en resortö. Jag gjorde inga utflykter eftersom snorklingen var riktigt bra på de stränder där jag bodde samt att det var regntid och omöjligt att veta innan om det skulle regna dagen efter.
 
Stranden Anse Source d´Argent på ön La Digue på Seychellerna
Baren på stranden Anse Source d´Argent på ön La Digue på Seychellerna.
Maxime och jag delar på ett 200 kronors fruktfat!
 
Så vilket ögrupp skulle jag rekommendera att ”budget”-semestra på?
Om man kör den lite billigare semestervarianten på Seychellerna och Maldiverna så är Maldiverna billigaste landet, har godast mat och bäst snorkling- och dykmöjligheter. Vattnet är självklart turkost och fantastiskt att bada i på Maldiverna men åker jag till ett tropiskt paradis så är stränderna det viktigaste för mig. Och stränderna på Seychellerna var verkligen i världsklass. Så om jag ska rangera den ena ögruppen framför den andra så blir det Seychellerna som rekommenderas för billigare semestrar av de två.
The Seychelles and The Maldives are both tropical paradises in the Indian Ocean. On The Maldives the snorkelling is better than on The Seychelles, the food is better and “budget” tourism on the Maldives is cheaper than on The Seychelles. But for me the paradise feeling lies in the beaches, and the beached on The Seychelles’ islands of Praslin and La Digue are better than the beaches of the Maldivian islands Ukulhas and Thoddoo which I visited. So if I should recommend one group of paradise islands before the other one I would name The Seychelles my favourite.

9 KOMMENTARER

 1. Väldigt kul och informativ jämförelse! 🙂 Maldiverna verkar ju vinna ur flera avseenden, men Seychellerna ser ju helt klart mera magiskt ut av bilderna att döma <3 Men med min budget just nu låter inte Seychellerna som ett alternativ prismässigt. Kanske en vacker dag om jag blir höginkomsttagare… 😉

 2. Hoppas det blir Seychellerna, hoppas det blir Seychellerna…, satt jag och tänkte hela tiden jag läste texten. 🙂
  Gillade verkligen Seychellerna och tycker att det känns lite ofräscht med Sharia-lagarna på Maldiverna.

 3. Vilken fin sammanställning och så sugen jag blev, inte minst på Maldiverna, då fin snorkling, god mat, gästvänlighet och prisvärdhet kommer högre på min lista. Båda ser heeelt okej ut dock. 🙂

 4. Det går att leva betydligt billigare än ovanstående text på Seychellerna. På tre veckor gjorde vi (ett tjejgäng på fem pers) av med mellan 15-18.000 var och då är det inkluderar många vinkvällar… Där finns dessutom (på underbara La Digue) en restaurang som varje fredag och lördag blir bar med dansgolv och ALLA är där. Från tio åringar som gör succé på dansgolvet till gamla mormor som diggar med bredvid. Sista fredagen i månaden är nattklubben La Noche öppna och det var vår bästa kväll på hela resan… Alla hälsar, alla bjuder på ett leende, i butiken dansas det till de lokal låtarna och ön sprider genuin glädje… Ja, det är paradiset helt enkelt 🙂

 5. Ja, La Digue var absolut billigare än Praslin matmässigt. Där kunde man även få takeaway i frigolit som vi testade en dag eller två. Dok är boendekostnaderna ungefär samma på båda öar

 6. Ja, ja gillade som sagt Seychellerna snäppet mer än Maldiverna. Som sagt är stränderna avgörande när jag åker till paradiset. Men det känns som ett riktigt i-landsproblem att jämföra två destinationer som detta.

  Och jag håller med om sharialagar, det gillas inte. Om jag ska jämföra muslimska länder jag har varit i så är Maldiverna det absolut trevligaste landet när jag såg hur befolkningen interagerade, men det fanns nog mycket jag inte såg under min vecka

 7. Ja, det var faktiskt lite svårt då särskilt mat är viktigt för mig på semestern. Maldiverna hade på många områden största fördelen, men för mig är detta med stränderna avgörande

 8. Fin sammanställning och jag blir ännu mer taggad av julresan vi ska iväg på. Nu går den i och för sig till Zanzibar och inte till några av de här öarna här, men likförbaskat varmt klimat och bra möjligheter för undervattensaktiviteter!

Comments are closed.