Då har turen kommit till den sista av Conue Terres byar. Och vet ni vad? Jag har sparat den finaste byn till sist! Spana in bilderna, njut och boka nästa års sommarresa.

Vernazza är närmaste grannby till Monterosso, som var den byn där Viveca och jag bodde under Cinque Terre-vistelsen, och den första vi åkte på utflykt till samt den vi besökte flest gånger. Som flertalet av de andra byarna så har också Vernazza en huvudgata, Via Roma, och gränder som går ut från denna. Via Roma går mellan tågstationen och hamnen, och vid hamnen ligger idylliska Piazza Marconi, kantad av restauranger med färgglada parasoll. Nedanför piazzan ligger en liten sandstrand och utanför sandstranden sticker piren ut. Dagtid används piren att sola och kvällstid är piren perfekt för att avnjuta en glass eller en pizza på.

Till höger om piren ligger en brant klippa med en borganläggning. I de nedre delarna av borgen ligger den mysiga restaurangen Belforte med oslagbart läge och fantastisk utsikt. Bokning är ett måste.

Längst upp på klippan ligger borgens utsiktstorn Castello Doria från cirka år 1000. Absolut värt att klättra upp och betala de €2 det kostar att gå in. Utsikten både över havet, hamnen och Piazza Marconi är oslagbar.

Läs mer om de övriga byarna Manorola och Riamaggiore, Corniglia samt Monterosso.

The town of Vernazza was our absolut favourite Cinque Terre village. Narrow streets and lanes with colourful houses, and a small beach and a pier from where you can sunbathe and swim. Vernazza also have an old fortress on a cliff housing a lovely restaurant in the lower part of the fortress and a tower with magnificent view on top of the cliff.