Monterosso är Cinque Terres nordligaste stad och den som skiljer sig mest från de fyra andra. Monterosso är till skillnad från de fyra andra en helt platt stad och är uppdelad i två delar; gamla delen och i nya delen. Det är också den enda byn som har en strand i orders rätta bemärkelse.

Vi klev av tåget i Monterosso i somras och tyckte att vi hade kommit till idyll-himmeln. Tågstationen ligger precis ovanför stranden och den lilla strandpromenaden och vi hade havsutsikt i samma sekund som vi steg av tåget. Framför oss i tågets färdriktning låg den nya stadsdelen och bakom oss den gamla stadsdelen. Vi hade bokat vårt boende i den gamla stadsdelen och hade fått veta att det var gångavstånd dit. Fem minuter och en tunnel senare var vi framme vid torget i den gamla stadsdelen och efter att ha frågat om vägen gick vi genom ett valv och vi var framme vid vår semesterlägenhet.

In Monterosso the train platform has a wonderful view of the sea and when leaving the train we lost our breath for a second. When breathing normally again we started to walk toward our apartment which was located in the old part of Monterosso. Five minutes and one tunnel later we reached the old town square and we were there!

Favorithänget på kvällen blev Enoteca da Eliseo.
Restaurangen Da eraldo blev vår favorit i Monterosso. Bara fyra bord utomhus och en underbar antipastiplatta.
Vi lämnade namn och telefonnummer samt när vi önskade äta så ringde de upp oss när det blev ledigt bord.
Efter att snabbt ha packat upp och fräschat upp oss så gick vi ut för lunch. Hungern var påtaglig så vi valde en pizzeria med nästan 100 sorters pizza, också i den gamla stadsdelen, som vi hade fått rekommenderat. Vi åt snabbt, för nu önskade vi utforska Monterosso.

Monterosse är Cinque Terres äldsta by från 643 och den gamla stadsdelen har anor från den tiden. Topografiskt skiljer som sagt Monterosso sig genom att vara utan höjdskilnader och där de fyra andra byarna är en huvudgata med backiga gränder så är Monterosso ett mylder av gränder och gator som korsar varandra. Monterosso är också den byn som känns störst och antalet restauranger och butiker i den gamla stadsdelen är ganska stort.

Monterosse is the oldest Cinque Terre town, dating from the year 643. As it is all flat with several streets and lanes crossing each other, it differs quite much from the other four towns which are quite hilly and with one main street only.  

Varje kväll satt katten helt still i restaurangfönstret.
Inte hoppade den in och inte såg vi att den fick någon belöning där den satt
Orsaken till att vi valde att bo i Monterosso var närheten till stranden. De flesta som besöker de fem byarna väljer att spenderar bara några dagar i Cinque Terre, medan Viveca och jag var där en knapp vecka för att också ha tid med att sola ock bada. 

Den stora stranden är ganska lång och sträcker sig från den nya stadsdelen till tunneln mot den gamla stadsdelen. Den är också knökfull av solsängar så förvänta ingen stilla och lugn dag, men så är det nästan överallt i Italien och borde inte vara någon överrakning. Vattnet är inbjudande klart och turkost, och vi tyckte det var himmelrike att bada där. Ni vet, i bland är det helt fantastiskt att bada på vissa ställen, vattnet bara känns som det skönaste en har badat i.

Det finns också en mindre strand i den gamla stadsdelen som också var populär men som vi inte testade.

The reason why we chose to stay in Monterosse is because this is the only Cinque Terre town with a real beach. The beach is very popular and crowdie, but in which tourist place in Italy can you have the beach by yourself?

Och Monterossos nya stadsdel då? Jo tack, där var det bra att vi inte valde att valde att bo i den delen av Monterosso.. Det fanns ett fåtal restauranger precis där strandpromenaden slutade men utöver det så var nya stadsdelen endast bostäder uppförda under senare tid. Det fanns lägenheter med stora terrasser och magnifik utsikt över vattnet men inte en restaurang, inte ett café eller något annat.

Här finns inlägg om Riomaggiore och Manarola samt Corniglia.

In addition to the old town Monterosso also has a new town. The new town dates from the 20th century and is a strictly residential area with no restaurants etc.