Preikestolen i västa Norge är ett av Norges mest kända vandringsleder och passar för de flesta; både gammal och ung. På väg upp är utsikten magnifik och fotostoppen dyker upp var och varannan meter.

Fransesca, Julia, Karin och jag började vår resa med att flyga från Stockholm till Stavanger via Oslo. Från Stavanger till Preikestolen reser man lättas med färja + buss. Vi tog färjan från Fiskepiren (30 minuter) till Tau och därifrån tog vi en buss (30 minuter) som stannade på Preikestolhytta parkering. Gällande biljetter så var det enklast att köpa det med kort/kontant på färjan där de erbjöd en tur/retur för 250 kr inkl. färja + buss.
Vi valde att bo på vandrarhemmet Preikestolhytta där vi betalade 1400 kr per natt för fyra personer och då ingick frukostbuffé samt sängkläder. Jag bokade i slutet på maj, så kom ihåg framförhållning då rummen ofta bokas tidigt. Frukostbuffén hade rikligt med bröd, pålägg, juicer och yoghurtar. Man fick även göra matsäck från buffén och ta med sig mackor för 75 kr. Rummen är av vandrarhem-standard med delat dusch/toalett och våningssängar. WiFi ingår!!!
Hotellet och vandrarhemmet ligger precis intill Revsvattnet som är en vacker insjö där de erbjuder att paddla kajak och kanot för 100-200 kr som vi gjorde sista dagen (separat inlägg kommer).

Utgångspunkten för vandringen upp till Preikestolen är parkeringen där bussen stannar så det är perfekt att ställa ifrån sig bagaget på hotellet/vandrarhemmet innan man beger sig upp. Vandringen upp är 4 km och beräknas ta ca fyra timmar fram och tillbaka. Vi började kl 10 och var tillbaka strax innan kl 14:30. Stigen upp är väl utmärkt med skyltar och består utav stora stenar, plankor, berg, gräs och skogsstigar. Vi såg både femåriga barn och pensionärer med kryckor så det är tydligt att stigen är menat för alla. Självklart blev man svettig och andfådd men eftersom det är så vacker omgivning så stannar man ofta upp och njuter som resulterar i en vilopaus. Väl uppe på Preikestolen är det mycket turister så vill man ha fina bilder utan dessa så bör man säkra sig en morgon med blå himmel. Tyvärr verkade det vara disigt på morgonen samt eftermiddagarna så var obs på detta. Se till att ha en liten ryggsäck med vatten och en smarrig lunch som ni kan njuta av på toppen för där vill man sitta länge. Kom ihåg sittunderlag 😉

Gällande väder och kläder så hade vi ca 14 grader, mest moln och lite sol. Jag hade fått låna stabila vandringsskor, regnbyxor och regn/vindtät jacka. Detta var vi väldigt tacksamma för då det började droppa på vägen ner. Se till att ha detta i ryggsäcken ifall att! Under detta hade jag en träningslinne, en tunn långärmad träningströja samt träningstights. Skippa fleece, hoodtröjor och underställ!

Karin, Julia och Fransesca

Veckan innan vi åkte så tappade jag iPhonen i marken och fick byta glaset för 1400 kr. När jag fick erbjudandet om att prova LifeProof skyddsfodral under vandringen så var jag inte sen om att tacka ja. Fodralet står emot smuts, sand, vatten och gör även att telefonen klarar stötar och fall från hög höjd. Nu var det inte så att jag med flit tappade mobilen i marken igen under vandringen, men hel och fin är den fortfarande!


2 KOMMENTARER

  1. Så flott! Lysefjorden og Preikestolen er nydelige deler av Norge. Spesielt når man får slik bra vær! Men oi så mange turister det var der oppe! Jeg var på Preikestolen for 5 år siden, og husker det var en del turister der da, men antallet øker nok bare hele tiden. Husker jeg så folk i flipflops og høye hæler på vei opp.. :p Det måtte være både ubehagelig og skummelt.

  2. Dette med skotöy er ganske morsomt. Nå er det bare Maxime av oss to som har värt på Preikestolen, men i går vandret jeg i Cinque Terre i Italia. Der sto det tydlige skilt om at höyhelet var forbudt, så det må jo ha värt noen som har prövd seg!!

Comments are closed.