Om man frågar Google om Belgrad så brukar man på topplistan hitta flera artiklar på ämnet Belgrad är nya Berlin. Det syftas då ofta till Belgrads stadsdel Savamala och den rika kreativitet och konstnärlighet man hittar där, samt alla caféer, barer och nattklubbar.

Floderna Donau och Sava möts i Belgrad. Stadsdelen Savamala ligger vid Sava och norr om tågstationen. Fram tills för några år sen var detta ett område att undvika, med sjaskiga barer och prostituerade på varje hörn, men området är just nu Belgrads hetaste nya områden. Nya barer, nattklubbar och hotell ser dagens ljus i tät följd. Ett av de senaste tillskotten på kulturfronten är Mikser House där det fokuseras på design och kultur och som har en härlig uteservering.

Savamala är inget stort område, huvudgatan är Karadjordjeva där spårvagnen går och där Mikser House ligger samt bland annat Braće Krsmanović som går längs Sava. Området längre från floden och öster om Savamala ligger högre geografiskt och bästa sättet att ta sig till Savamala är ner några av trapporna som finns; här finns mycket att spana in!

Vid en av trapporna ner mot Savamala

Ett utomhusfik mitt i en av trapporna

Baren Berliner gör inget för att dölja inspirationskällan

Café och bar Dvorištance på Braće Krsmanović 14. Färgglatt och med härlig utsikt mot floden Sava

Gatan Braće Krsmanović med motorvägen över gatan och en av trapporna med graffiti-gavel samt Mikaelskyrkan i bakgrunden

Ingångspartiet till en bar

Savamala är ett populärt ställe för bröllopsfotografering. Under mina timmar där såg jag fyra bröllopspar

Mitt i trappan ner till Savamala