Edinburgh är huvudstaden i Skottland, och den näst största staden i landet. Största staden är nämligen Glasgow.

I Edinburgh bor i underkant av en halv miljon invånare och man märker ganska tydligt att det är en mindre storstad. Den är uppdelad i Old Town och New Town. Old Town är den medeltida stadsdelen med slottet, den kända gatan Royal Mile, slingrande kullerstensgator och ståtliga stenbyggnader. New Town anlades under senare hälften av 1700-talet och är, till skillnad från Old Town, anlagd efter en strikt reglerad rutnätsplan och med gregoriansk arkitektur. Närmast Old Town och Princes Street Gardens går Princes Street, som är Edinburghs främsta shoppinggata. Mitt i New Town ligger George Street, som är en trevlig gågata, med butiker, pubar och restauranger.

Edinburgh är en väldigt trevlig mindre storstad och mest imponerande är den ståtliga stenarkitekturen som finns precis överallt.  Något annat som också finns precis överallt i Edinburgh är pubar. Tydlig är Edinburgh pubtätast i världen; räknat i förhållande till antal invånare.

Edinburgh, being the capital of Scotland, is the country´s second largest city with approximately five hundred thousand inhabitants.

The city is divided in two parts; Old Town and the New Town. The Old town is the medieval part with the famous castle and the well-known street Royal Mile. The Old Town is located on a hill and the streets are narrow and winding. The New Town was regulated during the latter part of the 18th century and the streets follow a strictly regulated grid plan lined with Gregorian architecture. Between Old Town and New Town you find the big park Princes Street Gardens with a restaurant, a theatre and many benches where you can rest your feet and flowers to admire while resting. Also the grass is great for picnics.

Edinburgh i Skottland
Baksidan av Royal Mile mot Princes Street Garden
Edinburgh i Skottland
Edinburgh i Skottland
Detalj från gatan Royal Mile

Edinburgh i Skottland
Edinburgh i Skottland
Edinburgh i Skottland
Edinburgh i Skottland
Edinburgh i Skottland

Edinburgh i Skottland
Pub i New Town

2 KOMMENTARER

Comments are closed.