Skadarlija, eller Skadarska, är namnet på en kort kullerstensgata i Belgrad. Gatan utgör det bohemiska inslaget i staden brukar omtalas som Belgrads Montmartre. Här finns huvudsakligen restauranger som serverar traditionell serbisk mat och självklart en och annan person som säljer sin konst från något gatustånd.

”Turistfälla” tanker du kanske nu? Både ja och nej. Området känns visserligen väldigt turistanpassat med allt krimskrams, gatukonstnärer och levande serbisk musik vid borden, men sanningen är att många belgradbor väljer att gå till detta området när de ska äta sin middag på krogen.

Skadarlija / Skadarska i Belgrad

Skadarlija / Skadarska i Belgrad

Skadarlija / Skadarska i Belgrad

Skadarlija / Skadarska i Belgrad

Skadarlija / Skadarska i Belgrad

Skadarlija / Skadarska i Belgrad
Skadarlija / Skadarska i Belgrad
I dag är det 17 maj och jag är i Oslo! Det är cirka åtta år sen jag senast firade 17 maj eller ens var i Norge det datumet. Om ett tag ska jag träffa några kompisar för brunch ute på krogen, sen tar vi firandet därifrån. Problemet med 17 maj är att det är samma datum varje år, och inte alltid en fredag som midsommar, och fem av sju år ska de flesta jobba dagen efter. Inte helt optimalt i förhållande till att fira.

Kika gärna in på våra Instagram-profiler Ladies Abroad eller Maximes konto för bilder från firandet under dagen.