Seychellerna är en ögrupp i Indiska havet norr om Madagaskar och 1500 kilometer öster om Kenya och tillhör således världsdelen Afrika. Landet består av tillsammans 116 större och mindre öar där Mahé är den största ön med huvudstaden Victoria. Tillsammans med de två andra öarna Praslin och La Digue utgör Mahé de inre öarna på Seychellerna och det är också här de flesta av landets ca 90 000 invånare bor, varav 85% på Mahé. Seychellerna är det afrikanska landet med lägst antal invånare.

Stranden Grand Anse på ön Praslin är ett populärt ställe att gifta sig på.
Dock fick vi under vigseln beskåda att det blev en relativt svettig affär för alla involverade,
så vi är lite osäkra på om bröllop på stranden är att rekommendera.

Restaurangen på Grand Anse var ett tillfälligt bygge i korrugerat plåt. Den riktiga restaurangen
brann ner för sex månader sen och bredvid den provisoriska byggnaden pågick nybygget

När man såg hur maten tillagades på restaurangen så förstod man att det lätt kunde börja brinna

Öarna var obebodda och nyttjades av pirater fram till fransmännen gjorde intåg år 1756 och döpte öarna efter den franska finansministern Jean Moreau de Séchelles. Från 1810 till 1976 var Seychellerna brittisk koloni, men fransmännen hade redan satt sina spår på ön språkmässigt och seychellisks kreolska, som är en avart av franska och förstås av fransmännen, är fortfarande språket som talas av 90% av invånarna. Dock pratar så gott som alla också engelska eftersom man under brittiskt styre inte fick gå i skolan om man inte pratade engelska. Britterna har också satt sin prägel på ön genom vänsterkörning.

Maten på restaurangen på Grand Anse

De flesta tänker tropiskt paradis med turkost vatten och vita stränder när Seychellerna nämns och detta stämmer absolut; Seychellerna är paradis på jorden. Både Maxime och jag har besökt vackra stränder tidigare, men stränderna på Seychellerna är verkligen i en klass för sig själv och helt överlägset allt annat. Känslan av att simma omkring i det stärkt turkosa, helt kristallklara vattnet för att sen gå upp i den kritvita sanden som är så finkornig att det låter som när man kramar mjölpaketet går inte att beskriva. Att åka till någon strand igen kommer aldrig att bli det samma….

Lokala killar badar på Grand Anse

Ett av take away-ställen på ön La Digue. 35-kronors mat i frigolit

Seychellerna är också känt för att vara en dyr paradisö. Rörande boende så finns det resorter som kostar upp till 23 000 kronor per natt och en enklare resort kostar från 3000 kronor per natt. Som alternativ till resorter finns det också guesthouses av varierande standard som kostar från ca 700 kronor per natt. Maxime och jag bodde på två olika guesthouses, ett på ön Praslin och ett på La Digue, och båda kostade ca 1200 kronor för ett dubbelrum. För flygresan betalade vi 6700 kronor var, så kring resa och boende kommer man relativt billigt undan.

På stranden Petit Anse roade Maxime sig med att jula flera dagar

På varken Grand Anse eller Petit Anse fanns naturlig skugga då det saknades palmer på dessa stränder.
På Petit Anse hade detta lösts genom att uppföra fyra små palmbladshyddor som gav lite skugga.
En vattendroppe på linsen, jag vet. Som tur var torkades den bort precis efter

När vi kom tillbaka till hotellet efter middagen första kvällen så frågade ägaren om vi hade ätit en dyr middag. Eftersom både en lunch- och middagsrätt lätt går loss på motsvarande 200 kronor per person så svarade vi ja. Det var då han skrattade och svarade ”på Seychellerna är allt importerat förutom fisken”. OK, vi fattar; importerat är lika med dyrt. Som sagt; notan för en lunch för två, och då drack vi ofta endast vatten, hamnade ofta på nära 500 kronor. På Pralin var prisnivån den samma på alla restauranger medan det på La Digue fanns take away-ställen (som hade bord där man kunde sitta och äta) där man fick maten i frigolitförpackningar och för 35-40 kronor. Maxime och jag gjorde av med tillsammans ca 16 000 kronor på mat, taxi, färjor mellan öarna, solkräm och utflykter under våra tio dagar på Seychellerna.
Men, resan var värt varje krona tycker vi båda. Smakar det så kostar det, det ligger tyvärr en sanning i dessa ord.

10 KOMMENTARER

  1. Vilket paradis! Har vänner som varit på La Digue och de var också helt tagna och betagna. Dina bilder på stränder och hav påminde om Maldiverna där vi var redan på 1980 talet, då dessa öar inte var så utbyggda som de är idag.
    Om jag inte haft mina solskador hade nog Seyschellerna absolut varit ett resmål även för oss.
    Härliga och lockande bilder.

  2. Ja, ett riktigt paradis var precis vad det var. Att åka till någon annan strand kommer aldrig bli det samma igen, from nu är det bara paradisstränder som gäller. Men är sugen på Maldiverna också…

  3. Ska försöka testa SEY, var på Maldiverna för några veckor sedan och blev inte direkt imponerad. Tror att SEY är mkt bättre. Kul att läsa om era äventyr.

  4. Var var du på Maldiverna? Jag ska om inte så länge på en affärsresa till Bangalore i Indien och funderar på att i samband med detta lägga till några dagar på Maldiverna. Jag har kollat på två mindre öar nära flygplatsen, så jag enkelt kan förflytta mig eftersom det bara är några dagar. Båda öarna omtalas som "lokala" och det är mindre hotell jag kollar på. Jag kommer troligtvis också att åka själv

  5. Vakkert! Seychellene er mitt tropiske drømmemål, og jeg har allerede bestemt at dersom jeg blir gift skal bryllupsreisen gå dit 😉 Men gift eller ikke, så må jeg dit! Det ser nesten uvirkelig flott ut.

  6. Jeg har også bestemt meg for at en eventuell bryllupsreise skal gå til Seychellene. Vanligvis besöker jeg ikke samme sted to ganger, men for Seychellene er jeg klar for et unntak fra min egen regel

Comments are closed.