Vasilijkatedralen är gissningsvis Rysslands mest fotade byggnad. Med sina karakteristiska färgglada lökkupoler har den blivit den främsta representanten för rysk renässansarkitektur. Vasilijkatedralen ligger vid Röda torget i Moskva och bara ett stenkast från Kreml. Byggnaden används inte längre som kyrka, utan är i dag ett museum. Vilket betyder att det kostar några rubler att gå in men också att man får fota inomhus.

Vasilijkatedralen
Vasilijkatedralen i skymningen

Vasilijkatedralen
Det gamla kyrkorummet

Vasilijkatedralen
Det finns självklart en stor samling ryska ikoner i museets samling

Vasilijkatedralen
Röda torget kantas i övrigt på långsidorna av Kreml på västra sidan och gallerian GUM på östra sidan samt av Historiska museet och Kazan katedralen på norra kortsidan. I vårt tidigare inlägg om Röda torget går det att läsa mer om torget och GUM.

Röda Torget Moskva
Det gröna Senatska tornet, Lenin-mausoleet, Nikolskaya tornet och Historiska museet i rött tegel.
Självklart var det mest kända tornet Spasskays inslaget och under renovering när jag var i Moskva.

Röda Torget Moskva
Kazan katedralen på Röda torgets norra kortsida

Röda Torget Moskva
Kremlmurens torn Nikolskaya

Röda Torget Moskva
Senastska tornet och den gula senatsbyggnaden bakom muren