I centrala Lissabon finns tre stadsdelar; Bairro Alto, Baixa samt Alafama. Bairro Alto betyder något i stil med de övre kvarteren och det stämmer att det är en rejäl backe upp från Praca dos Restauradores. Vilket kan lösas genom att åka Elevador da Gloria. I Bairro Alto finns smala gränder och ett stort utbud av små och trevliga barer och restauranger och vi åt här nästan varje kväll. Stadsdelen är den mest kända i Lissabon och många turister söker sig hit.

Baixa är den mer moderna stadskärnan med rutnätsplanerade gator och växte fram efter ett jordskalv 1755. Stadsdelen räknas som den mest exklusiva och det är också här Lissabons bästa shopping finns enligt de som kan detta. Visst hittade vi några gator med halvfina affärer, men inget som fick någon av oss att dra kreditkortet. Det är också här Placa de Comercio ligger (bilder i detta inlägget).

Alfama är Lissabons äldsta stadsdel. Fortfarande lite ruggig och med lokal prägel. Det var inte många turister vi träffade på där. Fotomotiven var många i Alfama och här finns eget inlägg därifrån.

Jag blev förvånad över hur liten stadskärnan var i Lissabon. Eftersom det fanns tre stadsdelar vi önskade utforska så tänkte vi att då lägger vi kanske ner tillsammans två dagar på dessa, men första dagen tog vi oss upp till Bairro Alto sen fortsatte vi bara gå omkring och plötsligen innan lunch hade vi bockat av alla tre stadsdelar. Det att stadskärnan var mindre än vad vi trodde betyder självklart inte att vi inte gillade staden, det var bara det att vi trodde den skulle vara större. Men som redan sagt, vi föll inte för shoppingen. Detta var första gången för oss båda att vi var i en storstad utan att köpa någonting alls! 

Tyvärr har det blivit lite rörigt med bilder i förhållande till text sinsemellan de tre inläggen som rör sig om Lissabon generellt, dvs texten i ett inlägg och bilderna i ett annat. Alla tre inläggen borde därför läsas tillsammans. Länkar till del I och del II finns också annanstans i detta inlägget. 

Spårvagn 28.
I detta inlägget finns text att läsa om spårvagnen

Utsikten från São Pedro de Alcantara, Castelo de São Jorge i bakgrunden

En kryddig korv tillagas på bardisken

Spårvagn 28 igen

Jag fick aldrig med mig vad dessa bakverk med ett helt ägg mitt i het,
men de finns överallt i Lissabon. Jag fattade inte heller hur de ska ätas, tyvärr

6 KOMMENTARER

  1. Båda Maxime och jag är överens om att Paris är favorit-storstaden i Europa. Vi hade två underbara veckor där sommaren 2012. Ser fram till å se dina alltid fina bilder från staden

  2. Vi har bara varit i områden kring Lissabon och på Algarvekusten men båda områden har väldigt vackra. Men området kring Porto och norra Portugal skulle vi också vilja besöka

  3. Lisboa var veldig bra som sightseeing-by og reaturanter og natteliv. Shoppingen synes vi var så som så, men det er egentlig bara bra for da blir jo ferien billigere

Comments are closed.