Utländska besökare i Oslo har ofta för sig att Holmenkollen är Oslos finaste sevärdhet och är intresserade av att se den. Sanningen är att Holmenkollen är ganska tråkig, museet är mediokert, det är halvlångt att åka dit och det finns inget annat i närheten värt att se.

Enligt Maxime och mig så är det finaste Oslo har att bjuda på Frognerparken med Vigelandsanläggningen. Det som i dag är Frognerparken var ”trädgården” till Frogner hovedgård (motsvarande malmgård) och Vigelandsanläggningen i parken påbörjades 1924, men först 1950 var alla statyer på plats.Som namnet säger så skapades anläggningen av Gustav Vigeland och detta är självklart hans största och mest kända verk.

Anläggningen består av fem delar; huvudingången med gjutjärnsportar, bron med gjutna bronsstatyer, fontänen, Monolitten med huggna granitstatyer och Livshjulet och är tillsammans 850 meter lång. Tillsammans är det 214 statyer och portar.

Bron med bronsttstyerna
Den mest kända statyn är Sinnataggen, en ilsket liten kille, men v i lyckades inte fånga honom på bild i motljuset.Och personligen tycker jag att Sinnataggen långt ifrån är den finaste statyn på bron.
Bild över bron med bronsstatyerna på sidan. Längre fram fontänen och längst bak, på terrasserna, Monoliten

Bron och fontänen skiljs åt av rosenrabatter. Någon gång under 1990-talet var vintern så hård att alla rosenbuskar dog. Att uppdriva tillräckligt många exemplar av rätt sorts rosor gick inte med kort framförhållning. Då kom något snille på att man kunde plantera potatis! De är billiga, växter snabbt och blir ungefär samma höjd som rosorna. Helt kalt kunde det ju inte vara i rabatterna under en hel sommar. Som tur var så planterades det igen rosor det påföljande året och ordningen var återställd. 

Fontänen
Fontänen påbörjades 1908 och var i utgångspunkten tänkt placerad framför Stortingen, Norges riksdag. Men eftersom den färdiga fontänen blev större än planerat blev det inte plats för den på den tilltänkte platsen. Vigeland hade sin ateljé nära Frognerparken och han kom själv på å placera fontänen i en del av parken som låg oanvänt sen en utställning i 1914.

En av “broccolistatyerna” som de självklart kallas
Monoliten med granitstyrena
Monoliten är 17 meter och består av 121 personer och höggs ut stående på plats. Vigeland beställde granitblocket och forslade det till Oslo utan att ha något färdig avtal om placering. Det sägs att Vigeland blev som besatt av att hugga ut en monolit bestående av människor och att han inte gick att stoppa. 

Kring Monoliten finns 36 gruppstatyer, också i granit. 

Utsikt från Monolit-plattån ner mot fontänen och bron

Monoliten!

Blommorna på en av terrasserna upp mot Monoliten


Herregaarskroen
I en del av Frognerparken, utanför Vigelandsavläggningen, ligger Herregaardkroen som endast är en uteservering. Läget är idylliskt i Frogner hovedgårds byggnad vid Frognerdammen. Restaurangen ligger lite undangömt och det är så gott som inga turister som hittar hit. 

I en annan del av Frognerparken hittar man Frognerbadet, som är ett fräscht utomhusbad med tre poolar, vattenrutschkana och hopptorn. Det är mao fullt möjligt att göra en heldag av ett besök i parken. Frogner är Oslos motsvarighet till Östermalm och man tar sig enkelt till Frognerparken med spårvagn, buss eller tunnelbana.