Lysöen var den norska violinisten Ole Bulls sommarbostad utanför Bergen. Ole Bull köpte hela Lysöen och åren 1872 och 1873 restes villan. Vid denna tidpunkten bodde Ole Bull fast i Boston med sin unga fru och deras dotter och behövde ett sommarställe i Norge. Villan med ekonomibyggnader ligger på ön östra sida och på ön i övrigt finns promenadstigar i den bergiga terrängen och badplatser. Musikrummet upptar stora delar av övervåningen och utsikten därifrån är verkligen hänförande.

Tyvärr blev det inte mycket promenera omkring på ön för min mamma och jag eftersom det verkligen regnade spik åt alla håll.

Villan är helt unik i norsk byggnadshistoria och då jag av en tillfällighet kom över en bild några veckor innan den redan inplanerade Bergen-turen så var det givet att göra en utflykt. För att komma dit får man åka buss en timma från centrala Bergen och sen åka en kort båtfärd mellan fastlandet och Lysöen. Även om det är långt att åka så var målet värt mödan. Min mamma och jag besökte kyrkan på en heldagsutflykt tillsammans med Fantoft stavkyrka och Troldhaugen, som båda låg på väg tillbaka mot Bergen. Denna delen av resan var sponsrad av Visit Bergen.

Musikrummet

Under åren Ole Bull bodde på Lysöen så var Norge i union med Sverige och den norska
flaggan hade en svensk flagga i ena hörnet. Ole Bull var bofast i USA och han
fick denna norsk-amerikanska specialtillverkade flaggan i gåva från sina vänner
Utsikt från musikrummet

Från musikrummet

Sovrum på övervåningen

En av ekonomibygganderns fungerar i dag som café. Till höger öns vaktmästare
som också bor på ön och bakom kassaapparaten hans dotter