Under medeltiden var stavverrk den rådande tekniken att använda för att bygga kyrkor. Stavverk är en historisk byggnadsteknik med stående plankor mellan bärande ramverk. Utöver att alla stavkyrkor har just stående plank strukna med tjära som ger dem en mörkbrun färg, så har många ornament i form av drakar på taken och utskurna band i norrön stil utan bibliska kopplingar. Under medeltiden antas det att ha funnits ca 1000 stavkyrkor endast i Norge. I dag finns det 28 stycken kvar i Norge samt en i Sverige; Hedareds stavkyrka i Borås.

Fantoft stavkyrka ligger i Bergens kommun, men uppfördes år 1150 som Fortum kyrka i Sogn kommun. 1883 flyttades den till Fantoft i Bergen och fick namnet Fantoft stavkyrka. 

Fantoft stavkyrka brändes ner i juni 1992. Den ökända norska satanisten, rasisten, nazisten, mördaren och black metal-musikern Varg Vikernes, också känt som Greven, har i media erkänt att ha bränt ner kyrkan, men beroende på oense i skuldfrågan mellan nämndemännen och juristdomarna under rättssaken så dömdes han aldrig för denna branden. Han dömdes i stället till 21 års fängelse (lagens strängaste straff i Norge) för mordet på sin bandkollega och tre andra kyrkobränder och eftersom han redan hade dömts till strängaste straffet så överklagades aldrig den friande domen för Fantoft stavkyrka.

Fantoft stavkyrka var när den brändes ner, och är fortfarande, i privat ägo. Det beslutades omedelbart att bygga upp kyrkan igen som en kopia av den ursprungliga och 1997 invigdes nya Fantoft stavkyrka, finansierad av familjen som äger den.

Fantoft stavkyrka ligger ca 30 minuter med buss från centrala Bergen. Min mamma och jag besökte kyrkan på en heldagsutflykt tillsammans med Lysöen och Troldhaugen, som båda låg på väg tillbaka mot Bergen. Denna delen av resan var sponsrad av Visit Bergen.

Fantoft stavkyrka

Fantoft stavkyrka

Fantoft stavkyrka

Fantoft stavkyrka

Fantoft stavkyrka
Det kostar 50 kr att gå innanför avspärrningarna,
dvs för att se kyrkan på nära håll samt för att se interiören

Fantoft stavkyrka

Fantoft stavkyrka
Om man inte önskar betala så är detta vad man får se

2 KOMMENTARER

Comments are closed.