Villa San Michele i staden Anacapri på Capri uppfördes av den svenska läkaren, filosofen, författaren, musikälskaren samt naturälskaren Axel Munthe. Efter avslutade filosofi- och medicinstudier i Uppsala disputerade han inom medicin i Paris och verkade i Paris, Neapel och Rom innan han på 1890-talet flyttade permanent till Capri där han jobbade som husläkare i Anacapri. Samtidigt började uppförandet av Villa San Michele. Axel Munthe var populär på ön, dels för att han vårdade många fattiga gratis dels för hans samling av antikviteter som gjorde att många kungliga och kulturpersonligheter tog sig till ön.

Villa San Michele testamenterades till Svenska institutet och är i dag museum med trädgård och gästhem för svenska studenter på ön. På Villa San Michels hemsida finns en utmärkt guide till olika delar av huset och trädgården om man vill läsa mer. Det finns också möjlighet att göra ett virtuellt besök i villan och kapellet samt trädgården.  
 
Boken om San Michele publicerades 1929 men Axel Munthe hade påbörjat den 45 år tidigare. I boken skildras humoristiskt minnen från hans liv och den blev en stor international framgång. Under 1890-talet blev han drottning Victorias livläkare, vilket han var till hon dog 1930. Villa San Michele har stått modell för Solliden på Öland som drottning Victoria lät uppföra (utan att jag ser likheterna på bild). Själv dog han 1949 på Stockholm slott där han hade bott sen andra världskriget bröt ut.
Trädgården med pergolan, kapellet, pelarna, antikviteterna  alla blommor och inte minst utsikten är helt fantastisk. Man får verkligen inte missa Villa San Michele när man är på Capri. Som en vacker sagovärld. Jag blev minst lika lyrisk och förtjust som i ön Isola Bella på Sicilien.

Skulpturgalleriet

Pergolan

Axel Munthe himself

Vy över Marina Grande och Capri stad

Kapellterassen med den etruskiske sfinxen

Trädgården

Kapell-loggian