Gustav III:s paviljong (som i praktiken är ett lite slott) uppförden åren 1787 till 1792 i Hagaparken och var Gustav III:s permanenta bostad fram till hans död 1792. Bygganden är ett av de finaste exempel på stilepoken som i Sverige har döpts efter Gustav III; nämligen den gustavianska stilen.


 

Bygganden består av en fyravåning mittendel samt två envåninga flyglar. I mittendelen ligger på bottenvåningen stora salongen, sängkammaren samt biblioteket. I den norra flygeln ligger matsalen i antik stil och i den södra flygeln ligger byggnadens mest spektakulära rum spegelsalongen

Precis som på Rosendals slott så får man inte fota inomhus, så jag har dels googlat inomhusbilderna dels har min pappa skannat bilder från häfte köpt på slottet.


Sängkammaren.
Bild lånad från kungahuset.se

Matsalen.
Bild från kungahuset.se
 
Spegelsalongen har enorma fönster i tre väderstreck och man kan här snacka om en tidig variant av inne-ute känsla. Utsikten är fantastisk mot Brunnsviken som ligger ett tiotal meter utanför södra kortväggen och ännu mer spektakulärt måste det ha varit när slottet byggdes och vattenlinjen bara gick två-tre meter utanför knuten. Marmorpelare ger rummet en monumental prägel. Jag blev kär direkt och ville inte lämna rummet; guiden fick nästan släpa med mig vidare. Det är verkligen bland de finaste rummen finaste jag har sett, samspelet med naturen utanför och rummets pampighet är svårt att beskriva med ord. Tyvärr ger inte bilden rummet full rättvisa och då har jag ändå lånat en professionell bild.
Spegelsalongen mot Brunnsviken
På mittendelens andra våning, som är mycket enklare, finns bland annat kungens garderob (där mannen som ansvarade för kungens kläder också hade sin säng), sonen Gustav Adolfs rum och hans barnskötares rum samt (konstigt nog) rummet där Gustav III tog emot besökande ämbetsmän. Tredje och fjärde våningarna är inte öppna för publikum, men på fjärde våningen hade Gustav III:s fru Sofia Magdalena sin svit när det begav sig.
 
 
Gustav III:s paviljong är öppen för guidade visningar varje timme mellan klockan 11 och 15 från 1 juni till 1 september och inträdet är 80 kronor. Bara att få se Spegelsalen är värt dubbla inträdet.