Som alla vet så bombades Regjeringskvartalet i Oslo, dvs där de olika departementen håller till, 22 juli förra året. Åtta personer dödades och fyra byggander skadades så svårt att de än i dag står tomma. Dock håller de nu på att rehabiliteras. Fram tills bara för någon månad sen så har hela området varit avspärrat och man hade inte påbörjat uppbyggnaden än, dvs det gick inte att komma nära byggnaderna.


Om bilderna som publicerades precis efter bombningen på minde om en kringsson så tycker jag bilderna nedan ger lite samma känsla som när man var på väg in till Ground Zero. Alltså inte inne på själva Ground Zero-området utan den vägen man fick gå från muséet innan man släpptes in och som fortfarande präglades av byggnation med höga plank, kala ytor och byggkillar och -kranar.

Regjeringskvartalet i Oslo har under många år haft för liten yta för att rymma alla anställda och redan innan bombningen hade det senaste tillskottet av byggnader påbörjats, det som heter R6 (Regjeringskvartalet etapp 6). R6 var inte riktigt färdig när det smällde, men i somras kunde tre departement flytta in där. De övriga departement som fick flytta från de fyra byggnaderna som förstördes sitter fortfarande kvar på olika evakueringsadresser. 

Fram tills för sex år sen jobbade jag i norska Näringsdepartementet (NHD) som höll till i bygganden R4 som förstördes och i NHD fanns också den grupperingen som ansvarade för norska regjeringskansliets säkerhet och beredskap. En gång per år reviderades kontinuitetsplanen som fanns i fall det skulle bli nödvändigt att evakuera hela Regjeringskvartalet och flytta till andra lokaler och vi andra, som inte jobbade med beredskap, tyckte det verkade helt onödigt att lägga tid på detta för det var ju bara aktuellt om hela kvarteret skulle bombas och det kommer aldrig att hända! Ja-ja, så fel kan man ta… Bombningen skedde ju en fredag och redan måndagen efter var alla departementen operativa igen från tillfälliga lokaler. Dock vet jag ju faktiskt att det inte var så att alla departement under helgen desperat letade upp nya tillfälliga kontor att hålla till i, utan det fanns som sagt en detaljerad kontinuitetsplan för hur detta skulle genomföras och färdiga avtal med statliga verk som var lokaliserade utanför Regjeringskvartalet om att få flytta in där.
Tyvärr hade jag endast mobilkameran (och min mobil har riktigt dåligt kamera) och det var mulet den dagen så bilderna är inte så bra som de kunde ha varit. Men detta är vad jag har. Hade det inte varit för att et är ram kring bilderna nedan så hade man inte sett skillnaden på den vita bakgrunden och himlen!
Bygganden H-blokken där bilen med bomben placerades precis utanför
och där statministerns kontor låg i de två översta våningarna
På denna platsen framför H-blokken parkerades bilen med bomben
Bygganden R4 där jag jobbade under fyra år och som ligger mitt emot H-blokken

S-blokken som också ligger mitt emot H-blokken och bredvid R4

Bild lånad från wikipedia.no

Nya byggnaden R6 är ganska ordinär, men konsten framför är riktigt fin. Cementplattorna har vanlig storlek,
ca 30×30 cm, och de gröna figurerna är mäniskor i tre olika storlekar. Verkligen ett fint konstverk!

Bakom den vita fondbyggnaden som avslutar gatan, och som är ett hotell, så ligger vår lägenhet i Oslo