Inlägget nedan har skrivits av Viktor på Serendip Travels – som anordnar resor till Sri Lanka.
Sri Lanka är inte det första resmålet man kommer att tänka på när det rycker i semester-nerven. När svenskar vill resa längre bort blir det ofta Thailand. Men sedan det blev fred på Sri Lanka 2009 åker allt fler svenskar och nordbor dit, och upptäcker ett land med otroligt vänligt folk en stor variation av djur- och naturliv.
På Sri Lanka är det vanligt att åka på rundresa, då oftast med en egen chaufför. En av de mest minnesvärda upplevelserna under resan är sannolikt att åka på safari i Yala nationpark. Sri Lanka är inte heller det första landet man kommer att tänka på när man hör safari, utan snarare går kanske tankarna åt Kenya eller något annat östafrikanskt land.
Men när man ger av i jeepen för en safari i Yala inser man att detta  lika gärna kunde ha varit Afrikas slätter. Här finns världens högsta koncentration av leoparder – och till skillnad från andra nationalparker är de ofta aktiva under dagsljuset. En av anledningarna till att det är en så hög koncentration av leoparder är att det inte är så mycket konkurrens om maten, vilket gör att de inte behöver skydda sina byten från andra djur.  De Sri Lankesiska leoparderna är bland de största i världen – de kan bli över 2 meter långa och väga upp till 80kg. Deras storlek gör att de jagar större djur, så som sambarhjortar och buffalos. Att se en leopard i Yala är en fantastisk upplevelse, man slås av hur eleganta och respektingivande dessa djur är, inte minst när de tittar mot en eller sträcker på sig. 
Men det är inte leoparderna man ser den största delen av tiden under sin safari. Det är en mäktig känsla att se elefanter gå framför jeepen – de är ju mycket större är fordonet självt. Ofta ser man också krokodiler ”in action”, och det är både skrämmande och fascinerande att se dem öppna sina gap och hugga efter ett byte.
Det är variationen av djur som gör Yala så speciellt; färggranna storkar i hoper ses sittas vid lagunens stränder där krokodilerna ofta har valt att slumra till; fantastiska påfåglar i deras praktfulla blå-gröna parad mitt i skogen där olika arter av apor kastar sig mellan träden. Buffalos, vildsvin, sambarhjortar och 130 olika fågelarter lever tillsammans i jungeln. Örnar flyger över jungeln och färgranna tukaner sitter i träden. Flamingos och pelikaner badar i lagunerna.
Det känns autentiskt och i symfoni. 
Yala nationalpark på Sri Lanka
Yala nationalpark på Sri Lanka
Yala nationalpark på Sri Lanka

Yala nationalpark på Sri Lanka

Yala nationalpark på Sri Lanka

Yala nationalpark på Sri Lanka