Jag låter mig lätt förföras av extrapris om resor, och SJ har nu under några år kört kampanjen ”åk första klass för halva priset under sommaren”. Förra sommaren gick jag på denna, och bokade en långweekend i Köpenhamn för Maxime och mig.

Skuespilshusets uteservering mot vattnet har goda, gigantiska Caesar-sallader och fräscha smoothies. Och fantastisk utsikt. Ett trendigt ställe som när vi var där var precis så fullt att man fick leta lite efter ett bord och sen leta stolar till, men det var inte omöjligt att få bord. Och då var det perfekt uteserveringsväder den dagen.

Den lille havfrue ligger ca 10 min att promenera förbi Skuespilerhuset; en trevlig promenad längs vattnet. Havfruen måste man se när man är i Köpenhamn. Dessutom brukar hela statyn stjälas då och då (man skär bort själva statyn från fästet i stenen), och senast den blev stulen var den borta under flera år. Så man vet aldrig om den försvinner för gott någon gång, och då är det för sent!

Statyn brukar också ibland målas blå eller få på sig kläder av firande studenter eller andra lustigkurrar.
På vägen tillbaka till hotellet gick vi förbi Amalienborg också. Ett riktigt fint barockslott med ståtliga vakter efter mitt tycke.