Sommaren 2009 var Maxime och jag två veckor i Porec i norra Kroatien. Min syster Christiane kom också ner vår sista vecka.

Porec ligger bara några mil från gränsen till Slovenien, och eftersom vi var så nära så ville vi gärna åka dit en dag för att testa stranden och landet. När jag bokade resan så stod det mellan Porec och just Pontorez i Slovenien. Fritidsresor hade vid den tidpunkten charterresor till Slovenien, men det har de plockat bort nu. Inte att undra på om någon frågar mig…

Vi hoppade tidigt en morgon på den lokala bussen från Porec till Pontoroz. Jag tror vi körde en knapp timme innan vi kom till gränsen, sen tog det ca 15 min över gränsen (de flästa passagerarna hade kroatiska eller slovenska pass, men det var lika smidigt för oss att passera) och sen ca en timme igen innan vi var i Pontoroz.

Medan Kroatien har en jättelång strandlinja så har Slovenien endast fyra mil och en strand. Och vilken himmelvid skillnad på stränderna! Där det i Kroatien är kristallklart vatten, ingen sand och man badar från plattåer och det finns många stränder med gott om plats så var det i Slovenien en knökfull sandstrand och vattnet var ganska grumligt. I alla fall närmast land där vi badade, vi gick ut i vattnet i stället för att bada från bryggan. Dessutom var det något som kliade och sved på kroppen hela dagen även fast vi hyrde solsängar. Vi googlade när vi kom tillbaka till Porec och det verkade inte vara sandloppor, men något var det.

Bakom stranden, lite uppe i höjden, låg det flera fina byggnader och hotell. Men det hjälpte inte oss. Vi tyckte sranden i Pontoroz var långt under pari, och var glada för att vi inte hade bokat en tvåveckors semester vid denna stranden. Vi åt en medioker lunch på något ställe nära stranden, och innan bussen gick tillbaka på eftermiddagen såg vi oss lite omkring i staden. Men hittade faktiskt inget av värde att se, och vidare mysigt var det inte heller.

Så inget toppenbetyg till Pontoroz från oss!