Min norska väninna Tone och jag var fyra dagar på Island under sommaren 2008. Vi hyrde bil på flygplatsen för att ta oss omkring, och två av de fyra dagarna spenderade vi på bilutflykter för att se naturen utanför Reykjavik.
Fantastiska vyer bara vi kom precis utanför Reykjavik. Tyvärr trist väder.

Första utflyktsdagen åkte vi nordost, in i landet, för att se vad som kallas Gyllende cirkeln. Gyllende cirkeln består av gejsrarna Geysir och lillebroren Stokkur, nationalparken Thingvellir och vattenfallet Gullfoss.

En gejser uppstår i områden med vulkansk aktivitet. Vattnet under jordskorpan värms upp och samlar sig i hålrum. När vattnet i hålrummet når kokpunkten stiger trycket, och en kaskad av vatten prässas upp genom jordskorpan som en jetstråle.
Tyvärr är Geysir inaktiv sedan några år tillbaka, men Stokkur precis bredvid kastar upp vatten 30 meter i luften någon gång varannan minut. I tillägg till gejsern finns det flera andra varma källor som bara är varmt vatten som inte sprutar upp.
Stokkur

De varma källorna vid gejsrarna

Tone på en höjd vid Geysir och Stokkur

Tyvärr lyckades jag inte, trots ihärdiga försök,
att fånga när stokkur kastade vatn på bild.
Har googlat denna bilden för att visa hur det ser ut.
Vattenfallet Gullfoss räknas som Islands vackraste, och när vi var där så var regnbågen också där. Jag vet inte om den alltid är där, eller om vi hade tur. Fint var det i alla fall.
Vy över de två floderna som tillsammans bildar Gullfoss

På vägen tillbaka till Reykjavik såg vi en parkeringsplats fylld med bilar och turistbussar, och vi fattade att här fanns något att se. Och mycket riktigt. Här fanns en gammal vulkankrater som numera var fyllt med vatten. Superhäftigt att se. Tone gick en sväng runt kratern och jag gick ner till vattnet. Tyvärr var inte detta med i vår guidebok så jag kan inte säga exakt hur man hittar. Men det ligger längs huvudvägen mellan Reykjavik och Gyllende cirkeln.

En annan vacker vy på väg tillbaka till Reykjavik

Efter detta retur mot Reykjavik. Precis lagom för en dagsutflykt.