Mot Döda havet gränsar i öster Jordanien och i väster Israel och Palestina/Västbanken.


I januari 2012 gjorde vi en resa till dessa tre länder/stat, och denna gång var vi så snälla att vi bjöd med Lenas mamma/Maximes mormor. Längs både den jordanska och de israeliska strandbräddarna finns områden med större resorter och självklart har alla ett spa. Vi badade på den israeliska sidan av Döda havet; söder om Västbanken.

Döda havet ligger över 400 meter under havsytan, och är världens lägst under havsytan belägna plats. Salthalten är ca 35 %, vilket är ca 9 gånger högre än vanligt havsvatten. Det sägs att det ska vara näst intill omöjligt att flyta på mage och farligt att dyka eftersom kroppen kan ”fastna” horisontalt upp och ner och man drunknar, men jag hade inga problem med varken det ena eller det andra. Det sägs också att när man går uti så sviden saltet fruktansvärt i alla sår på kroppen man inte visste att man hade, men jag märkte inte detta heller och jag hade skärsår på benen.

Men det som fungerade på riktigt var att utan problem ligga på rygg och läsa en bok. Självklart var vi tvungna att fota detta. Och det var en konstig känsla att flyta omkring på rygg, flyta omkring på mage, att slita för att ta ner benen så man trampade vatten, och det var svårt att dyka men jag kände aldrig att jag höll på att drunkna.

I stället för sand längs strandbrädden var det saltkorn, och alla stenar i vattenbrynet var belagda med salt. I de områden där det inte låg resorter var det jättefina vyer. På häger hand såg man den palestinska strandbrädden, sen det klara helt stilla turkosa havet, efter vattnet den jordanska strandbrädden och sen ökenklipporna. På vänster hand har man de palestinska ökenklipporna precis vänster om vägen.

Jag har hela mitt liv önskar bada i Döda havet, och nu kan man bocka av detta också!

Döda havet var en del av en utflykt vi gjorde från Aqaba till Jerusalem.

Kartan visar Jordanien (persikofärgat),
Israel (orange) och Palestina (grått).
Det blå havet mitt i bilden är Döda havet,
och vi badade någonstans där vägen går
helt nära havet på den israeliska sidan.
Döda havet
Döda havet
Döda havet
Döda havet
Döda havet
Döda havet
Döda havet

Döda havet