Då jag skrev inlägget Elva aktiviteter som föhöjer din helg i Amsterdam så vågade jag mig på att komma med påståendet att själv en tuplanhatare skulle älska parken Keukenhof utanför Amsterdam. Detta är blogginlägget där jag kommer med ytterligare bevis på hur fina och fantastiska lökväxter faktiskt kan vara.

Alla måste älska tulpaner

Vi har bara precis visat vår förhandsköpta biljett och kommit in i Keukenhof när vi möts av alla färgglada tulpaner.  Fast parken är enorm med sina 32 hektar och mer än sju miljoner lökar så ska självklart alla stanna till och fota på en gång och mina väninnor och jag är inget undantag. Dock lyckas vi faktiskt lösgöra oss efter ganska kort tid och vi lyckas ganska raskt ta oss till det som för mig har framstått som utflyktens höjdpunkt; tulpanodlingarna.

Amsterdam Keukenhof Nederländerna Amsterdam Keukenhof Nederländerna Amsterdam Keukenhof Nederländerna

Tulpanodlingarna

Utanför den prydligt anlagda parken så ligger tulpanodlingarna. Enorma odlingar med rabatter med tulpaner i olika färger. Det är här de lökar som ska dela på sig och säljas sätts ner. När tulpanen har kommit igång att blomma ordentligt så skärs själva blomman av för att den inte ska ta näring från att bilda nya lökar under jorden medan blasten står kvar för att bidra till att näringen går ner igen i löken. När tulpansäsongen är över så grävs alla lökar upp och säljs, med undantag av de som ska planteras igen kommande höst för att upprepa proceduren.

Amsterdam Keukenhof Nederländerna Amsterdam Keukenhof Nederländerna Amsterdam Keukenhof Nederländerna

Den anlagda parken

Parken är vackert anlagd och består av många delar med olika teman. Det finns inomhus paviljonger och orangerier men  mest intressant var utan tvekan alla utomhusrabatter. Blandade tutti-frutti-rabatter i alla regnbågens färger, rabatter med olika sorters helvita blommor, en jätterabatt med eleganta rosa tulpaner. Smala trumpettulpaner, yviga papegojtulpaner som ibland mest påminner om rosor, fringetulpaner med spetskant längst ut. Enfärgade tulpaner, tvåfärgade tulpaner och även trefärgade. You name it; Keukenhof got it!

Amsterdam Keukenhof NederländernaAmsterdam Keukenhof Nederländerna

Från Amsterdam till Keukenhof

Keukenhof, som betyder köksträdgård, anlades år 1949 och ligger vid staden Lisse utanför Amsterdam. Vi valde att köpa en paketresa, som säljs på vart och vartannat hörn i Amsterdam, och betalade €50 för en 45 minuters bussresa tur och retur med en ”rolig” guide som babblade på fyra språk, mest om Amsterdam men också lite om parken. Ganska dålig valuta för pengarna men enkelt. När vi kom fram så fick vi gå själv i cirka tre timmar, vilket var helt perfekt längd på besöket. Det går också att åka tåg till flygplatsen och så åka 30 minuter med den färgglada Keukenhof express därifrån för den som önskar göra det hela lite billigare.

Parkens öppettid är från cirka 20 mars till 20 maj varje år. På området finns food trucks så man kan ha picknic i gräset.

Amsterdam Keukenhof Nederländerna Amsterdam Keukenhof Nederländerna Amsterdam Keukenhof Nederländerna Amsterdam Keukenhof Nederländerna

Vad säger ni? Är tulpaner underbart vackra eller mest för den över 60?