Att Maxime och jag är förtjusta i byta-lägenhet-på-semestern-tjänsten HomeExchange är ingen nyhet. Jag gick med våren 2012 efter att Maxime en kväll kom hem från sin pappa och berättade att hans kompis var med i någon lägenhetsbytessajt och fick många riktigt bra erbjudanden. Jag hade hört talas om detta tidigare men trodde i min naivitet att Skandinavien inte var särskilt attraktivt. Tji fick jag, för när jag nu kollar i historiken så ser jag att under de 3,5 åren jag har varit med så har jag fått 344 förfrågningar från 38 olika länder!
Flest bytesförfrågningar har kommit från Spanien (72), USA (71), Frankrike (60) och Italien (55) och Portugal (30), men det har också kommit förfrågningar från Brasilien, Argentina, Filippinerna, Mexiko, Australien, Nya Zeeland, Malaysia och Dominikanska Republiken. Och en från Hawaii som det gjorde extra ont att inte kunna tacka ja till…

Versaille utanför Paris sommaren 2012

Sen jag gick med i HomeExchange så har samtliga sommarsemestrar vara bytessemestrar! Bor man gratis så är det möjligt att stanna länge på ett ställe med höga hotellpriser och lära känna en stad djupare. Vi hade till exempel aldrig varit två veckor i Paris eller tio dagar i Barcelona om vi hade fått betala för hotell. Vi har genomfört sex lägenhetsbyten, med en sjunde inplanerad under nästa år:

 • Sommaren 2012 i Paris
 • Hösten 2012 i Prag
 • Sommaren 2013 i Kampanien, Italien
 • Hösten 2013 i Rom
 • Sommaren 2014 i Barcelona 
 • Sommaren 2015 i Florens
 • Avtalad: Påsken 2016 i New Orleans 
Kampanien i Italien sommaren 2013

Och hur fungerar det? Denna frågan får vi ofta. HomeExchange är helt enkelt en förmedlingssajt som kopplar ihop sina medlemmar. Man skapar en profil där man berättar om sig själv eller sin familj samt en profil för objektet som erbjuds. Inte alls olikt profilen p en datingsajt; självklart gäller det att jobba med både personbeskrivningen och objektbeskrivningen och ha bra bilder på lägenheten eller huset. Man var och när man önskar åka och det går båda att söka på vem som vill till din hemort eller utbudet finns på den orten du önskar åka till. Jag söker ofta på vem som vill åka till Stockholm och låter mig inspireras.

Bytet är dock på helt egen risk; HomeExchange garanterar varken att det finns en lägenhet eller hus och att det ser ut som på bilderna, eller står för kostnaderna om den man byter med förstör något i ens lägenheten.

Sitges utanför Barcelona sommaren 2014

Men är det inte då riskfyllt? Nej, vill jag påstå. Dels samlar man på sig omdömen från de man tidigare har gjort byten med, dels märker man direkt på både personprofilen och objektprofilen och meddelanden som skrivs om det är en slarvig eller oseriös person som kontaktar en. Ett fåtal gångar har jag direkt vald bort några som inte har jobbat tillräckligt med profilerna och som skickar ett dåligt personligt meddelande. I övrigt är det absoluta flertalet seriösa och jag har inte varit med om några incidenter i min lägenhet. 
Tycker du HomeExchanges tjänster låter spännande men har inte kommit igång? Eller tycker det låter intressant men är osäker på om det verkligen är något för dig? Vi har fått möjligheten att tävla ut ett års gratis medlemskap värt 1200 kr och du kan kostnadsfritt prova om detta är din grej. Skapa en profil och se vilka erbjudanden som ramlar in. Jag lovar att du kommer tycka att några av förfrågningarna som dimper ner är så fantastiska att du bara måste tacka ja.

Pisa, en dagstur från Florens, sommaren 2015

För att vara med i tävlingen gör du följande:  
 1. Skriver en kommentar till detta inlägget där du också anger en mailadress du kan kontaktas på. Om du inte vill publicera din mailadress i kommentarsfältet så maila i stället info@ladiesabroad.se
 2. Svarar på frågan: Från vilken världsdel kommer de HomeExchange-medlemmar som verkar vara mest intresserade av att åka till Stockholm?
 3. Motiverar lagom långt varför du eller din familj ska vinna

Vinnaren dras söndag 20 september och det går inte att överklaga!


Deltagande från länder utanför Sverige går också bra!

Lycka till!

5 KOMMENTARER

 1. Europa. Min pojkvän och jag har velat testa ett tag men inte kommit igång. Skickar min mejladress till er mejl

 2. Verdensdelen er Europa. Vi har nettopp fått vårt andre barn, og har kjöpt hus. Vi har dårlig råd akkurat nå, men ett fint hus og bytte bort, så om dette kan gi oss sommerferie neste år så vil vi gjerne teste.
  trude.vetl1@hotmail.com

 3. 1. Europa

  2. Min familj startade nyligen eget företag. Detta innebär till en början väldigt lite eller ingen lön för min pappa. Det hade varit så roligt att åka utomlands med familjen med fritt boende och dessutom möjligheten att ge min ort (och kanske familjens butik) ett extra besök!

  / Julia (julia-v-dif@hotmail.com)

Comments are closed.