Arganolja är mest känt i Sverige under namnet moroccan oil och används huvudsakligen i håret.

Arganträdet växer i södra Marocko och kan bli upp till 400 år gammalt. De största träden blir ca tio meter höga och trädkronan kan bli upp till 70 meter i diameter och grenarna ofta hänger ner till marken. På vår ökenutflykt till Sahara i mars i år såg vi arganträdet flera gångar.

Oljan görs på arganfröna som finns inne i arganfrukten; tre i varje frukt. Om arganoljan framställs traditionellt, vilket självklart var vad som visades för oss, så krossas först frukterna med en sten för att komma åt fröna och sen mals fröna med någon snurrmojäng för att utvinna oljan.

Det går åt ca 30 kilo frön för att utvinna en liter olja, så bra arganolja är dyrt också i Marocko. Oljan används både i skönhetssyfte, dvs insmörjning av hud och hår, samt i matlagning. Om fröna rostas innan oljan utvinnes så får oljan en nötaktig smak. Vi fick smaka oljan vid flera tillfällen och särskilt den nötaktiga var väldigt god; perfekt för att doppa bröd i.

Marrockansk araganolja
En av tre flickor som krossade frukterna för att få ut fröna
Marrockansk araganolja
Hår-arganolja

Marrockansk araganolja
Tjejen som malde fröna. Oljan droppar ner i faten framför henne

Marrockansk araganolja

Marrockansk araganolja
Mat-arganolja
Resan till Marocko sponsrades av Sahara Experience och Visit Morocco och anordnades av Norske reiseblogger.