Är det fler än jag som har undrat över vilka länder som ingår i Asiens alla regioner? Och vilka regioner är det som finns? Sydasien, Sydostasien, Östasien etc. Man kan ju bli snurrig av mindre och namnen är ju inte direkt så att de inte påminner om varandra. Flera av regionerna har också olika namn som i dagligt tal används om varandra, vilket inte gör det hela lättare.

Av egen nyfikenhet började tidigare i veckan jag googla och sammanfatta i Word, och helt automatiskt slog då hjärnan in på att omforma det hela till ett blogginlägg eftersom jag gissar att det finns fler som undrar över det samma.

Asien är världens både till yta största och folkrikaste världsdel och över 60% av jordens befolkning bor i Asien. Av alla världens länder så är det bara två som har en befolkning på över 1 miljard, nämligen Kina och Indien. Som jämförelse så har USA, på tredje plats, bara ca 320 tusen invånare.

Sibirien
Kallas ibland, men inte ofta, Norra Asien och består av Rysslands norra delar. I Sibirien är det ofta väldigt kallt under vintern och varmt under sommaren. Landskapet består av tundra med liten eller ingen vegetation eller tajga med barrskog och i de norra delarna råder det permafrost. Sibirien utgör 77% av Rysslands yta.

Centralasien
Centralasien består av de forna Sovjetstaterna Kazakstan, Uzbekistan, Tadzjikistan, Turkmenistan och Kirgizistan, och ofta räknas också Afghanistan in. Landskapet består huvudsakligen av stäpp och bergsområden. Största religionen är islam och den vanligaste språkgruppen är altaiska.

Kaukasus
Kaukasus-bergskedjan från planet på väg till Dubai år 2012

Kaukasien
Kaukasien består av länderna Georgien, Armenien och Azerbajdzjan. I bland räknas också en antal ryska delrepubliker in. Landskapet är bergigt beroende på bergskedjan Kaukasus och berget Elbrus ligger i området. Språket varierar, men kombineras med ryska som andraspråk, och de största religionerna är kristendom och islam. I bland räknas Kaukasien som en del av Mellanöstern.

Jordanien 2012
Av länder i Mellanöstern så har Maxime och Lena varit i Föranade Arabemiranten (Dubai),
Israel, Palestina, Jordanien, Turkiet och Egypten
Mellanöstern
Mellanöstern kallas ibland Västasien eller Sydvästasien och består av länderna på arabiska halvön som inkluderar Saudiarabien, Kuwait, Förenade Arabemiraten, Bahrain, Qatar, Oman och Jemen samt länderna Syrien, Libanon, Israel, Palestina Jordanien, Turkiet, Egypten, Iran och Irak. Landskapet är huvudsakligen öken och största religionen är islam.

Langkawi i Malaysia 2013
Av länder i Sydostasien så har Maxime och/eller Lena varit i
Thailand och Malaysia. Vietnam och Kambodja står på tur under jul och nyår!
Sydostasien

Sydostasien består av länderna Thailand, Vietnam, Laos, Kambodja, Malaysia, Singapore, Indonesien, FilippinernaÖsttimor, Burma och Brunei och är ofta vad den gemene svensk menar när det pratas om Asien. Flertalet länder ligger på öar eller innehåller ögrupper och det finns mycket regnskog i dessa länder samt rikt djurliv. De största religionerna är islam, buddism och kristendom samt hinduism.

Maxime på Kinesiska muren år 2010.
Av länder i Östasien så har Maxime varit i Kina
Östasien

Östasien kallas även Fjärran östern och består av länderna Kina, Japan, Taiwan, Sydkorea samt Nordkorea. Östasien är den största regionen i Asien med mer än 1,5 miljarder invånare. De största religionerna är buddism samt flertal lokala kinesiska, japanska och koreanska religioner. Regionen har monsunklima med varma somrar och kalla vintrar.

Bangalore i Indien 2013
Av länder i Sydasien så har Maxime och/eller Lena varit i Indien och Sri Lanka

Sydasien
Sydasien består av länderna Indien, Pakistan, Nepal, Bangladesh, Bhutan, Sri Lanka och Maldiverna. FN räknas också Afghanistan och Iran till länderna i Sydasien, men detta är inte den vanliga uppfattningen. De största religionerna är hinduism, buddism och islam.

Location-Asia-UNsubregions
FN:s definition av Asien, som i vissa fall skiljer sig från den vanligare uppfattningen och är
baserad på statistik. Blå är Sibirien, Lila är CentralasienGrön är Mellanöstern och Kaukasien
Orange är Sydostasien, Gul är Östasien och Röd är Sydasien (med Afghanistan och Iran).
Bild hämtad från Wikipedia.

3 KOMMENTARER

 1. Trevligt och väldigt intressant inlägg! Jag är ju extra intresserad av Asien och reser gärna dit. Just religionsfrågan och tillhörigheter är väldigt intressant tycker jag. Och många länder har ju en hel del blandad befolkning med olika religionstillhörighetet.
  Kambodja och Vietnam dit ni skall resa är jag förtjust i och både länderna erbjuder så mycket historia och kultur likväl som stränder och städer. Har ni möjlighet att ta er över till Poh Quock, Vietnam, man flyger drån Saigon så är det en härlig ö med fina orörda stränder. Perfekt för några dagars sol och bad.
  Kambodja är ju fortfarande märkt att allt elände och är ett fattigt land. Angkor Wat är en upplevelse och tar flera dagar att ta till sig. Men man får sovra.
  Önskar er en fin resa.

 2. Asien är absolut favoritvärldsdelen. Den är ju så varierad också. Just nu känns det som att Kaukasien och Centralasien måste besökas asap.

  Vad roligt att du rekommenderar Poh Quock eftersom jag startar resan med att flyga dit själv i sex dagar. Min väninna ville fira jul hemma med familjen och kommer ner först efter julafton. Vi träffas i Saigon för två dagar till bla Mekong-deltat och åker till Mui Ne en vecka innan vi flyger till Siem Reap för fyra dagar i Angkor Wats tempel. Har skyhöga förväntningar.

  Jag är borta i exakt tre veckor!

Comments are closed.