Slottet där grev Dracula sägs ha bott är utan tvivel den största turistattraktionen i Rumänien. Dracula, som i verkligheten het grev Vlad Tepes, blev känt för allmänheten under 1800-talet genom Bram Stokers bok där han torterade sina fiender genom att spetsa dem på pålar, hudflå dem, koka dem, hugga av och låta dem äta sina genitalier, öron, näsor etc.

Till trots för kopplingen till Dracula så är slottet ett allt annat än mörkt och hotfullt. I stället möts besökaren av torn och spirar i vit puts och mörkbrunt trä. Inte så olikt det som hittas i dagens interiörtidningar…

Slottet ligger pampigt på en höjd över Bran stad och var svårt att missa när Maxime och jag körde in i staden. Dock var vi lite osäkra på exakt var ingången till slottet var men insåg fort att det bara var att följa alla andra så hittade vi rätt. Till trots för att vi besökte slottet helt i slutet av högsäsongen och det var turistbussar parkerade över hela Bran så kändes det inte överfullt inne på slottet.

Det kostar 25 lei för en vuxen att gå in, vilket motsvarar cirka 50 kronor. Eftersom slottet ligger på en höjd så finns det ingen trädgård eller park, så det är bara att gå rakt in i slottet och påbörja rundan. I Bran slott går alla turister sin egen runda, vi såg inga guidade visningar. Rundan går in och ut genom en mängd ganska små rum samt upp och nerför trappor i de olika nivåerna. Slottets finaste del är innergården med torn och tinnar, utskjutande delar och en brunn på gården.

Bran Castle is located on an edge of a terrific precipice overseeing Bran town. Despite the connection to Dracula and his gruesome methods of torturing his enemies the caste is a light and pleasant place to visit. The nicest spot is the backyard where you can admire the castle´s towers and pinnacles as well as the landscape.

Vyerna på väg till Bran
Bran slott byggdes av saxare år 1382 för att skydda Bran passet från turkisk invasion. Från 1920 använde drottning Marie av Rumäninen slottet som sin sommarresidens fram tills kungafamiljen tvingades abdikera 1947. 1957 blev slottet ett museum och öppnades för allmänheten.

Bran Castle was built in 1382 to prevent Bran passage from Turkish invasion. From 1920 till 1947 it served as the Romanian royal family´s summer residence, and in 1957 the castle was turned into a museum and opened for the public.

Drottning Maries sovrum

Den hemliga gången från biblioteket upp till andra våningen
Och grev Dracula då? Han har troligtvis aldrig bott på Bran slott, men kan ha sovit över där några dagar när han flydde från turkarna år 1462. I Bram Stokers bok beskrivs Draculas hem som ”att ligga på yttersta kanten av ett brant stup med ett pass under där floderna slingrar sig i djupa raviner genom skogarna” och eftersom det slottet i Transsylvanien som passar best till beskrivningen är Bran slott så kom något snille på att marknadsföra Bran som Draculas slott. Det är bara att ta av hatten och gratulera till det PR-kuppet…   

And what about Dracula? He has probably never lived at Bran Castle, but might have stayed a couple of nights there during 1462 when he fled from the Turks. Bran Castle is the Transylvanian castle that best fits the description given of Vlad Tepes aka Dracula residence in Bran Stoker´s book. Somehow the owners of the castle made that the common truth…

2 KOMMENTARER

  1. Älskar att ni reser i Rumänien! Om vi gör någon ny husbilsresa vid tillfälle blir det nog åt det hållet! Självklart skulle jag också vilja besöka Draculas slott, även om det verkar vara en PR-grej… 😉

  2. Det var helt fantastiskt att åka omkring i Transsylvanien mellan slott, kyrkor och pittoreska byar, och en husbilsresa i det området låter lockade även för mig!

Comments are closed.