Corniglia är geografisk mittenbyn bland de fem byarna som utgör Cinque Terre. Den skiljer från de andra fyra byarna genom att ligga på en bergstopp 100 meter över havet utan hamn och båtförbindelse eller strand. Upp från tågstationen leder Lardarina, en trappa bestående av 382 trappsteg, men eftersom du absolut vill besöka Corniglia så är et bara att börja ta sig uppför trappan.

Coniglia är den minsta av de fem Cinque Terre-byarna med 600 invånare. Utöver att vara den enda byn som inte ligger vid vattnet så har Corniglia också en annan känsla än de andra. Från vattnet är husen små och pastellfärgade, precis som i de fyra andra byarna, men när du börjar röra dig in i Corniglia längs huvudgatan Via Fieschi så är den ganska mörk och trång med oputsade eller mörka fasader. Flertalet hus ligger längs Via Fieschi och antalet gränder är lägre här än i de andra byarna. Via Fieschi slutar i utsiktsplatsen Belvedere Santa Maria där det är fin utsikt över de andra byarna och där det finns en trevlig bar att njuta en aperitivo innan maten. Eller ta en take away-pizza och äta den på muren, Belvedere Santa Monica är helt enkelt ett populärt ställe att spendera kvällen på.

Det sägs att Corniglia är den av de fem byarna där man fortfarande kan få en känsla av hur livet en gång var i dessa fem små byar. Jag gissar då att det syftas till de byoriginal som vi såg i olika situationer på Via Fieschi båda gångarna vi besökte Corniglia och som var ganska så underhållande att stöta på. 

Cinque Terre, Corniglia, Italien

Cinque Terre - Corniglia
Ett byoriginal i början av Via Fieschi

Cinque Terre - Corniglia

Cinque Terre - Corniglia
Baren på Belvedere Santa Maria

Cinque Terre - Corniglia

Cinque Terre - Corniglia
Via Fieschi med ett annat byoriginal i bakgrunden

Cinque Terre - Corniglia

Cinque Terre - Corniglia
Kvällshäng på Belvedere Santa Marias mur

Cinque Terre - Corniglia

Cinque Terre - Corniglia
Corniglia från vattnet

Cinque Terre - Corniglia
Via Fieschi igen

Cinque Terre - Corniglia

Cinque Terre - Corniglia
Belvedere Santa Maria med Manarola och Riomaggiore i bakgrunden