När jag kom hem efter firmafesten i natt så var det första jag gjorde  att springa till tvättkorgen (jag hade bytt lakan samma morgon) för att kolla mina lakan efter små blodfläckar som vägglöss brukar orsaka. Som tur var så var lakanen helt vita och utan blodfläckar. Och eftersom jag var lite glad i hatten hade jag inga problem att somna trots min fobi för löss och andra skadedjur. Men jag panikvaknade kl 07:30 och slängde mig ur sängen och var tvungen att kolla lakanet jag har i sängen. Fortfarande helt vitt och utan små blodfläckar. Men att somna fanns inte.

Jag har också kollat på golvet nära listarna efter svart lusspillning och jag hittade inte det heller. Så jag gissar att det inte finns vägglöss hos mig, men eftersom jag är så hysterisk och inte kan slappna av så ska jag ringa Anticimex på måndag och höra om de kan komma och kolla så att jag är helt säker.

Dock verkar det konstigt att bara min syrra ska ha fått med vägglöss hem från Malaysia/Thailand. Jag vet sen tidigare att man inte ska ställa väskan med kläder i på golvet i hotellrum och om jag inte minns fel så har jag för mig att Christiane gjorde det vid något tillfälle på ett av hotellen. Jag brukar alltid packa upp och hänga mina kläder i garderoben, men nu har jag sett på Anticimex hemsida att så ska man inte heller göra.

Alla Christianes kläder m.m. som inte kan tvättas på 60 grader ska forslas till ett fryslager för att frysas i fem dagar. Jag funderar seriöst på att göra det till en rutin att alltid åka direkt från Arlanda till något fryslager med hele resveskan när jag har varit någonstans.

Dessa tips och råd ger Anticimex för att undvika att ta med vägglöss hem från resan:

På hotellrummet:

  • Ställ resväskan högt och långt ifrån säng eller annan möbel som kan användas som sovplats.
  • Låt kläderna ligga kvar i resväskan, använd inte byrån.
  • Ta en titt under sängen och titta kring sömmar och skrymslen. Om det finns små svarta fläckar som liknar bläckstreck kan det var spillning från lössen. Be att få byta rum.

  • Vid hemkomsten:

  • Ta ur alla kläder ur resväskan och tvätta, gärna vid 60 °C om det går. Övrigt innehåll läggs i plastpåse och in i frysen under några dygn.
  • Kontrollera resväskan noggrant och dammsug den. Dammsugarpåsen läggs i en plastpåse och stoppas in i frysen under flera dygn, därefter kan den kastas. Den kan också behandlas med värme max 60 °C i värmeskåp eller alternativt vanlig insektssprej, speciellt i skrymslen och håligheter.
  • Om du upptäcker blodfläckar på lakanen i bostaden, kontakta saneringsföretag